BCAA vai EAA – Kumpi on parempi?

eaa vai bcaa

Useimmat, jotka säännöllisesti treenaavat, ovat kokeneet sen, kuinka palkitseva ja kehittävä treeni voi parantaa mielialaa. Kuitenkin usein seuraavana päivänä (tai kahden) he saattavat kärsiä lihaskivuista ja viettää aikaa lihaksiaan hieroen.

Aminohapot, kuten EAA ja BCAA, ovat olennaisia treenaamisessa, lihasten kasvattamisessa ja palautumisessa. Ne voivat myös tehostaa palautumista, mikä vähentää seuraavan päivän lihaskipuja treenin jälkeen.

Mutta mitä nämä aminohapot ovat, mitä niistä todella tarvitset, ja mikä on paras tapa saada niitä? Lue tämä artikkeli loppuun saadaksesi vastaukset näihin kysymyksiin.”

Mitä on EAA ja BCAA?

Aminohapot ovat olennaisia proteiinien muodostumisessa, ja niitä kutsutaan usein ”proteiinin rakennuspalikoiksi”. Ihmiselle tarpeellisista 20 aminohaposta 11 tuotetaan kehossa, mutta loput yhdeksän on saatava ravinnosta tai lisäravinteista. 

Treenaajat käyttävät lisäravinteita varmistaakseen näiden välttämättömien aminohappojen, kuten histidiinin, isoleusiinin, lysiinin, leusiinin, metioniinin, fenyylialaniinin, treoniinin, tryptofaanin ja valiinin saannin. BCAA-ryhmä, joka sisältää leusiinin, isoleusiinin ja valiinin, on erityisen suosittu.

Tutkimukset tukevat EAA- ja BCAA-lisäravinteiden hyödyllisyyttä. Esimerkiksi EAA:n pitkäaikainen käyttö yhdessä aerobisen harjoittelun kanssa on parantanut lihasproteiinien aineenvaihduntaa, voimaa ja toimintakykyä. 

EAA:n on myös osoitettu edistävän terveyden ylläpitoa, säätelevän glukoosi- ja lipidimetaboliaa ja ylläpitävän immuunijärjestelmän tasapainoa. 

BCAA:n on havaittu auttavan palautumisessa eksentrisen harjoittelun jälkeen ja stimuloivan lihasproteiinisynteesiä vastusharjoittelun jälkeen. International Society of Sports Nutritionin mukaan EAA-lisäravinteilla on positiivinen vaikutus luustolihasten ylläpitoon ja suorituskykyyn.

BCAA vs EAA

EAA eli yhdeksän välttämätöntä aminohappoa vaikuttaa monin tavoin ihmisen kehoon. Niiden toiminnot ulottuvat ruoansulatuksesta ja lihasten kehityksestä kudosten korjaamiseen, energian ylläpitämiseen, mielialan säätelyyn sekä hiusten, ihon ja kynsien terveyteen. 

BCAA, joka koostuu kolmesta erityisen tärkeästä aminohaposta, tukee lihasten kehitystä, vähentää väsymystä ja lihaskipuja treenin jälkeen. Urheilijat käyttävät usein BCAA-lisäravinteita treenitehon lisäämiseen ja palautumisen nopeuttamiseen.

BCAA- ja EAA-lisäravinteet ovat pillereitä tai jauheita, jotka sisältävät näitä välttämättömiä aminohappoja, toisinaan myös muita ainesosia, kuten magnesiumia tai kofeiinia. Ne sekoitetaan usein treenijuomaan.

Kumpi on sitten parempi?

EAA:n ja BCAA:n välillä valinta riippuu tavoitteista. BCAA keskittyy kolmeen aminohappoon, jotka ovat erityisen hyödyllisiä lihasten kehittämisessä ja treenaamisessa. 

EAA sisältää laajemman kirjon aminohappoja, jotka edistävät yleistä terveyttä, kuten ruoansulatusta, lihasten kehittymistä, kudosten korjaamista ja mielialan säätelyä. 

Jos tavoitteena on saada laajempia terveyshyötyjä sekä edistää treenaamista ja lihaskasvatusta, EAA voi olla parempi vaihtoehto.

bcaa-vai-eaa

Tarvitsetko molempia BCAA:ta ja EAA:ta?

EAA eli välttämättömät aminohapot ja BCAA eli haaraketjuiset aminohapot ovat molemmat tärkeitä treenaajille. EAA kattaa yhdeksän aminohappoa, jotka ovat välttämättömiä kehon toiminnoille kuten lihasten kasvulle ja kudosten korjaukselle. 

BCAA keskittyy taas kolmeen aminohappoon, jotka ovat tärkeitä lihasten kehityksen ja palautumisen kannalta.

Ravitsemusterapeutti Jamie Hickeyn mukaan, kun EAA ja BCAA otetaan yhdessä, ne voivat dramaattisesti lisätä energiatasoja ja mielialaa sekä tehostaa proteiinisynteesiä. Tämä yhdistelmäkäyttö voi tarjota parhaat edut sekä kehittymiselle että palautumiselle. 

Vaikka molemmilla on omat erityiset roolinsa, niiden yhdistäminen voi olla hyödyllistä kokonaisvaltaisen terveyden ja treenaamisen kannalta.

Miten ja milloin käyttää BCAA:ta tai EAA:ta

Sekä voima- että kestävyysurheilijat hyötyvät EAA-lisän käytöstä ennen, aikana tai jälkeen treenin. EAA:t, eli välttämättömät aminohapot, voi nauttia myös päivän mittaan, erityisesti kun ateriasta on kulunut aikaa. 

EAA sisältää laajemman kirjon välttämättömiä aminohappoja verrattuna BCAA:han, mutta pienempiä määriä tiettyjä BCAA-aminohappoja. EAA:ta ja BCAA:ta voi käyttää milloin tahansa, mutta ne ovat erityisen hyödyllisiä treenin aikana. 

On suositeltavaa valita EAA-lisäravinne, joka sisältää elektrolyyttejä nesteytyksen ylläpitämiseksi treenin aikana ja sen jälkeen.

Yhteenveto

Kun pohdit BCAA:n ja EAA:n välillä, muista, että molemmilla on ainutlaatuinen rooli urheilijan ravitsemuksessa. 

Valintasi näiden välillä henkilökohtaisista treenitavoitteistasi ja kehon tarpeista. Olipa valintasi kumpi tahansa, nämä lisäravinteet voivat olla hyviä työkaluja lihasten kasvun, palautumisen ja yleisen terveyden edistämisessä. Älä odota niiltä kuitenkaan mitään ihmeitä.

Tutki, kokeile ja löydä itsellesi sopivin tapa hyödyntää EAA:n ja BCAA:n tarjoamat edut.

FAQ EAA vai BCAA

EAA sisältää kaikki välttämättömät aminohapot ja voi siksi stimuloida proteiinisynteesiä tehokkaammin kuin BCAA, joka keskittyy kolmeen erityiseen aminohappoon, jotka ovat tärkeitä lihasten kannalta. Valinta riippuu annoksesta ja henkilökohtaisista tarpeista. EAA on kuitenkin yleensä se parempi vaihtoehto kokonaisuudessaan.

Kyllä EAA:t ja BCAA:t rakentavat lihasmassaa. EAA:t tarjoavat kaikki välttämättömät aminohapot, joita tarvitaan stimuloimaan lihasproteiinisynteesiä ja rakentamaan hyvää lihasmassaa. Myös BCAA tarjoaa tämän saman efektin.

Kyllä, BCAA:t auttavat vähentämään lihasten kataboliaa samalla kun stimuloivat lihasproteiinisynteesiä. Yhdessä nämä kaksi lisäravinnetta lisää aminohappoja, jotka auttavat palauttamaan lihaksia ja optimoimaan palautumisen.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top