Lihakset kipeät treenin jälkeen – Mistä se johtuu?

lihakset kipeät treenin jälkeen

Lihaskipu on välttämätön paha, kun kyse on treenaamisesta. Useimmat treenaajat ovat kokeneet sen tuntemuksen, kun edellisen päivän treenin jäljiltä portaiden nouseminen tai jopa tuolista ylösnouseminen tuntuu isolta ja vaivalloiselta haasteelta. 

Vaikka lihasten kipeytyminen on usein merkki siitä, että olet treenannut kovaa ja haastanut lihaksiasi uudella tavalla, se ei aina ole merkki siitä, että treenisi olisi ollut tehokkaampaa tai parempaa kuin kivuton treeni.

Mitä treenaajan olisi sitten hyvä ottaa huomioon, kun on lihakset kipeät salin jälkeen?

Mistä lihaskipu treenin jälkeen johtuu?

Kipu johtuu usein lihasten mikrovaurioista, jotka syntyvät, kun lihaksia kuormitetaan tavalla, johon ne eivät ole tottuneet. Tämän seurauksena lihassolut reagoivat korjausprosessilla, joka voi aiheuttaa tulehdusreaktioita ja kipua.

Kipu voi ilmetä kahdessa muodossa: akuuttina lihaskipuna heti treenin jälkeen ja viivästyneenä lihasarkuutena. Akuutti lihaskipu tuntuu melkein heti harjoituksen jälkeen ja johtuu usein lihasten ylikuormituksesta tai pienistä vammoista.

Sen sijaan viivästynyt lihasarkuus ilmaantuu tyypillisesti parin päivän päästä treenin jälkeen.

Englannin kielessä tästä käytetään termiä DOMS. Se tulee sanoista Delayed Onset Muscle Soreness, joka tarkoittaa viivästynyttä lihasarkuutta. Se viittaa lihaskipuun ja jäykkyyteen, joka ilmenee 24–72 tuntia intensiivisen fyysisen harjoituksen jälkeen. 

DOMS johtuu lihaskudoksen mikrovaurioista, jotka stimuloivat lihasten korjaus- ja vahvistumisprosesseja. Vaikka kipu voi olla epämiellyttävää, se on osa kehon luonnollista sopeutumisprosessia, mikä lopulta johtaa suurempaan kestävyyteen ja voimaan.

Lihaskipu voi myös vaihdella treenaajien välillä. Joidenkin lihakset saattavat kipeytyä helpommin kuin toisen. 

lihakset kipeät
Lihasten nopea kipeytyminen saattaa viitata loukkaantumisesta

Lihasten kasvuprosessi

Treenijälkeinen palautuminen on kriittinen vaihe, jossa keho korjaa ja vahvistaa lihaksia, edistäen suorituskykyä ja kasvua. 

Välittömästi salin jälkeen kehon korjausprosessi aktivoituu, johon kuuluu:

Riittämätön palautuminen voi haitata kehitystä ja tehdä seuraavasta treenistä vaikeamman. Palautuminen on siis yhtä tärkeää kuin itse treeni, tukien lihaskestävyyttä, -kasvua ja voimaa.

Näin nopeutat palautumista kun lihakset ovat kipeät treenin jälkeen

Palautumisen nopeuttaminen on keskeistä, kun halutaan minimoida lihasten kipeys salin jälkeen, parantaa suorituskykyä seuraaviin treeneihin ja kasvattaa lihasta ja voimaa.

Tehokkaaseen palautumiseen kuuluu monia tekijöitä, kuten venyttely, palauttava harjoittelu, riittävä uni ja lepo, oikeanlainen ravinto sekä riittävä nesteytys.

Venyttely ja palauttava harjoittelu

Venyttely voi lievittää lihasjännitystä ja parantaa verenkiertoa, edistäen nopeampaa toipumista. Palauttava harjoittelu, kuten kevyt liikunta, lisää verenkiertoa ilman suurta rasitusta.

Riittävä uni ja lepo

Uni on elintärkeää palautumiselle, sillä unen aikana tuotettu kasvuhormoni edistää kudosten korjausta ja kasvua. Lepo antaa kehon uusiutua, mikä on tärkeää erityisesti, kun lihakset ovat kipeät.

Ravinnon merkitys palautumisessa

Proteiini edistää lihasten korjausta ja kasvua, kun taas hiilihydraatit palauttavat glykogeenivarastoja. Tasapainoinen ruokavalio tukee kehon yleistä toipumista.

Lisää lisäravinteista voit lukea sivuiltamme esimerkiksi täältä.

Nesteytyksen rooli lihasten palautumisessa

Vesi on keskeinen ravinteiden kuljetuksessa ja kuona-aineiden poistossa. Riittävä nesteytys on tärkeää palautumisprosessin tehostamiselle ja lihaskipujen hallinnalle.

Nämä palautumisen peruspilarit auttavat varmistamaan tehokkaan toipumisen ja ylläpitämään motivaatiota jatkuvaan harjoitteluun.

Kipulääkkeiden käyttö lihasten kipuun

Kipulääkkeiden käyttö voi joskus tuntua houkuttelevalta, kun lihakset ovat kipeät salin jälkeen, mutta niiden kanssa on oltava varovainen. 

Esimerkiksi kipulääke Tramadol asetettiin juuri doping-aineiden listalle, kun monet huippu-urheilijat olivat jääneet koukkuun sen käytössä.

Lihakset kipeät treenin jälkeen -tilanteissa usein tehokkaampia ja turvallisempia vaihtoehtoja ovat erilaiset kivunlievitysmenetelmät, jotka tukevat kehon luonnollista palautumisprosessia.

Kylmähoito, kuten jääpakkaukset, voi vähentää tulehdusta ja lievittää kipua tilapäisesti. Lämpöhoito, kuten lämpötyyny, voi rentouttaa lihaksia ja parantaa verenkiertoa.

Hieronta ja foam rolling (putkirullaus) ovat myös suosittuja keinoja edistää lihasten rentoutumista ja parantaa liikkuvuutta. Nämä menetelmät voivat auttaa lievittämään lihaskipua ja nopeuttamaan palautumista ilman lääkkeiden sivuvaikutuksia.

Kannattaako treenata jos lihakset ovat kipeät?

Kehon kuuntelu on keskeistä treenin ja levon tasapainossa, erityisesti jos koet lihaskipua.

Väsymys, suorituskyvyn lasku ja mielialan muutokset voivat viitata ylikuormitukseen. Jos kipu ei hellitä tavallisessa ajassa, keho saattaa kaivata lisälepoa. 

Lepo on tärkeää palautumiselle ja valmistautumiselle seuraaviin treeneihin, ei ajanhukkaa. Joustava treenisuunnitelma, joka vastaa kehon palautumistarpeita ja välttää ylirasitusta, on tehokkaan ja turvallisen harjoittelun kulmakivi.

Kuitenkaan erityisen kipeillä lihaksilla ei kannata treenata. Jos lihakset eivät vetreydy alkulämmittelyn aikana, kannattaa treeni jättää kesken.

Yhteenveto

Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja pitkäjänteinen kehitys urheilussa vaativat tasapainoa kovan treenaamisen ja asianmukaisen levon välillä. 

Kehon viestien tulkinta ja niiden mukainen toiminta on avainasemassa välttäessämme ylikuormitusta ja turhaa lihasten kipeytymistä. 

Muistetaan, että lepo ei ole pelkästään aikaa, jolloin et treenaa, vaan se on aktiivinen osa sinun polkua kohti parempaa terveyttä.

Kirjoittaja

Innokas fitnessharrastaja ja freelance-kirjoittaja, jolle uuden tiedon hankinta ja oppiminen on sydämen asia. Aina valmiina tutustumaan uusiin tutkimuksiin ja laajentamaan tietämystään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top