Painoindeksilaskuri eli BMI-laskuri

BMI-laskuri

20.0

Normaali paino

20 kg
100 cm
Sairaalloinen alipaino0 – 14,9
Merkittävä alipaino15 – 17,9
Lievä alipaino18 – 18,9
Normaali paino19 – 24,9
Lievä ylipaino25,0 – 29,9
Merkittävä ylipaino30,0 – 34,9
Vaikea ylipaino35,0 – 39,9
Sairaalloinen ylipaino40,0 tai enemmän

Painoindeksilaskurin käyttö

Syötä pituutesi ja painosi yllä oleviin kenttiin. Laskuri laskee  painoindeksisi automaattisesti. Laskurin vierestä näet taulukon, josta voit selvittää, mitä saamasi arvo tarkoittaa.

Muistathan, että painoindeksi on tarkoitettu vain suuntaa antavaksi mittariksi painon arviointiin. Painoindeksilukuun vaikuttaa ruumiinrakenne, lihaksikkuus tai mahdolliset muut tekijät. Tällaiset tekijät vaihtelevat ihmisten välillä paljon, joten laskurin käyttäminen ei ole täysin tarkkaa, esimerkiksi ylipainon selvittämisessä.

Miksi käyttää painoindeksilaskuria?

BMI on yksinkertainen, edullinen ja ei-invasiivinen kehon rasvan mittari. Toisin kuin muut menetelmät, BMI perustuu yksinomaan pituuteen ja painoon. Ilman kunnollisten laitteiden saatavuutta ihmiset voivat mitata ja laskea BMI:nsä rutiininomaisesti kohtuullisella tarkkuudella, mikä auttaa, esimerkiksi painon hallinnassa.

Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että BMI-tasot korreloivat kehon rasvan ja tulevaisuudessa olevien terveysriskien kanssa. Korkea BMI ennustaa tulevaa sairastuvuutta ja kuolemaa. Siksi BMI on sopiva toimenpide liikalihavuuden ja sen terveysriskien seulomiseksi.

BMI:n laajalle levinnyt ja pitkäaikainen käyttö lisää sen hyödyllisyyttä väestötasolla. Sen käyttö on johtanut julkaistun tiedon lisääntymiseen erilaisista terveysriskeistä liikalihavuuden johdosta . Tiedot, joiden avulla kansanterveysalan ammattilaiset voivat tehdä vertailuja ajan, alueiden, ja väestöjen välillä auttavat ihmisiä kehittämään terveyttänsä.

Huomioi nämä laskurin tuloksia arvioidessa

BMI:n kliiniset rajoitukset tulee huomioida. BMI on sijaismittari kehon rasvapitoisuuteen, koska se mittaa enemmän ylipainoa kuin ylimääräistä rasvaa.

Sellaiset tekijät kuin ikä, sukupuoli, etnisyys ja lihasmassa voivat vaikuttaa suhteeseen kehon rasvapitoisuus ja BMI. BMI ei myöskään huomioi eroa ylimääräisen rasvan,l ihaksen, tai luumassan, eikä se anna mitään viitteitä rasvan jakautumisesta yksilöllä.

Seuraavassa on esimerkkejä siitä, kuinka tietyt muuttujat voivat vaikuttaa BMI:n tulkintaan:

• Vanhemmilla aikuisilla on keskimäärin enemmän kehon rasvaa kuin nuoremmilla aikuisilla

• Naisilla on keskimäärin enemmän kehon kokonaisrasvaa kuin miehillä, joilla on vastaava BMI

• Lihaksikkailla yksilöillä tai erittäin koulutetuilla urheilijoilla voi olla korkea BMI johtuen lisääntyneestä lihasmassasta.

Mitä tehdä jos huomaa olevansa ylipainoinen?

Jos huomaat olevasi ylipainoinen kannattaa lukea yllä olevat tekstit uudelleen. Jos tämänkin jälkeet olet vielä BMI:n perusteella ylipainoinen ainoa ratkaisu on pudottaa painoa ja keskittyä terveelliseen painonhallintaan. Ohjeita painonhallintaa löydät sivujemme ruokavaliot ja laihduttaminen osiosta. Lisäksi tarpeen vaatiessa lääkärin kanssa suunniteltu painonhallinta ohjelma on suositeltavaa!

Scroll to Top