Top 10 parhaat lisäravinteet lihaskasvuun ja treenaamiseen!

parhaat lisaravinteet

Lisäravinteet eivät yksinään tee sinusta lihaksikasta tai polta rasvaa. Kuitenkin, kun ne yhdistetään oikein treeniin ja hyvään ruokavalioon, ne voivat merkittävästi parantaa treenituloksiasi ja auttaa sinua palautumaan nopeammin ja tehokkaammin. 

Palautuminen on avainasemassa kehonrakennuksessa ja kuntosaliharjoittelussa. Lisäravinteet myös vahvistavat immuunijärjestelmääsi, vähentäen sairastumisen ja loukkaantumisen riskiä. Molemmat hidastavat kehittämystäsi merkittävästi.

Jos olet intohimoinen kehonrakennuksesta tai kuntosaliharjoittelusta, on olennaista ymmärtää, mitkä lisäravinteet ovat parhaita ja miten ne toimivat. Ilman oikeita lisäravinteita lihasten kasvattaminen tai laihduttaminen voi olla hidasta ja haastavaa. 

Tässä on listamme parhaat lisäravinteet lihasten kasvattamiseen.

Parhaat lisäravinteet lihaskasvuun

Löydät tästä artikkelista erittelyt mitä kukin lisäravinne tekee ja miten ne toimivat. Lisäksi suosittelemme testaamiamme hyviä tuotteita.

LisäravinneHyöty
ProteiiniLihaskasvun ja palautumisen tuki
AminohapotLihasten rakennus ja korjaus
KreatiiniSuorituskyvyn ja lihasmassan lisäys
GlutamiiniLihasten palautuminen, immuunijärjestelmän tuki
VitamiinitYleinen terveys
HMBLihaskasvun ja palautumisen tuki
Pre-workoutEnergian lisääminen
GaineritKalorien ja ravinteiden lisäys
AteriankorvikkeetTasapainoinen ravitsemus, kun aika on rajallista
AshwagandhaStressin vähentäminen, unenlaadun ja palautumisen parantaminen

1. Proteiini

Proteiini on keskeinen lihasten kehitykselle. Jos olet tosissasi kehonrakennuksen tai kuntosaliharjoittelun suhteen, sinun tulisi perehtyä proteiinin saantiin ja sen hyötyyn perusteellisesti. 

Vaikka proteiini on tärkeä lisäravinne, se ei ole ainoa merkittävä. Se on kuitenkin yksi suositelluimmista lisäravinteista, erityisesti aloittelijoille.

Markkinoilla on monenlaisia hyviä proteiinijauheita. Herkkävatsaisille on saatavilla laktoosittomia ja vatsaystävällisiä vaihtoehtoja.

Vegaaneille on tarjolla vegaanisia proteiinijauheita, jotka ovat loistava lisä vegaaniseen ruokavalioon. Myös maustamattomia proteiinijauheita on saatavilla, ja ne sopivat erityisesti leivontaan ja ruoanlaittoon.

Olemme arvioineet useita proteiinijauheita ja voit tarkastella suosikkiamme alla:

Star Nutrition Whey-80

proteiini-lisäravinneWhey-80® on Star Nutritionin huippulaatuinen proteiinijauhe, joka on suunniteltu urheilijoille, jotka tavoittelevat nopeampaa palautumista, lihasmassan kasvua ja tehokkaampaa rasvanpolttoa. Se:

 • Edistää lihasmassan kasvua ja parantaa palautumista.
 • On helppo tapa lisätä päivittäistä proteiininsaantia.
 • Maistuu hyvältä ja liukenee helposti.
 • On Suomen suosituin proteiinijauhe.

Whey-80® on valmistettu 100% ultrasuodatetusta heraproteiinikonsentraatista. Kehon tarvitsee säännöllisesti proteiinia, erityisesti rankan harjoittelun jälkeen, ja Whey-80® on helppo ja tehokas tapa täyttää tämä tarve. Se on erityisen hyödyllinen silloin, kun ruokavaliosta saatu proteiini ei riitä.

Yksi annos sisältää noin 25 g proteiinia, ja sitä voi käyttää monipuolisesti – juomana, smoothiessa, aamupuurossa tai leivonnassa. Proteiinin saanti on erityisen tärkeää aamulla, harjoittelun jälkeen ja aterioiden välillä.

Star Nutritionin Whey-80® on valmistettu viimeisintä teknologiaa hyödyntäen, ja se sisältää korkealaatuista proteiinia, joka edistää lihaskasvua. Se sopii kaikille urheilijoille, riippumatta lajista tai tavoitteista.

Naturecan CBD-Heraproteiini

cbd-heraproteiini

 • 19-20g premium-proteiinia per annos
 • 25mg laajakirjoista CBD:tä per annos
 • Sopii kasvissyöjille
 • Puolueettomasti testattu
 • THC-pitoisuus ei ole havaittavissa (0,01 %).

CBD Heraproteiini sisältää 19-20 g proteiinia annosta kohti, ja siinä yhdistyvät jokapäiväiset ravitsemukselliset tarpeet ja laadukas CBD-valmiste.

Täysin luonnollisia ravintoaineita – vähän sokeria ja 100 % luonnollisia aromeja.
Saat tarvitsemasi proteiinin ensiluokkaisesta lähteestä, sillä proteiini edistää lihasmassan kasvua ja ylläpitoa (1, 2).

2. Aminohapot

Aminohapot ovat proteiinien perusta ja ne ovat keskeisiä aineenvaihdunnalle. Kun saat riittävästi oikeanlaista proteiinia, saat myös tarvittavat aminohapot. On olemassa kahta eri tyyppiä aminohappovalmisteita: EAA ja BCAA.

EAA, eli ”Essential amino acids”, sisältää kahdeksan välttämätöntä aminohappoa, kuten l-tryptofaani ja l-lysiini. Nämä ovat tärkeitä jokapäiväisessä elämässä ja erityisesti lihasten kasvulle. Urheilijoiden on hyvä harkita EAA-lisäravinteen käyttöä, koska heidän proteiini- ja aminohappotarpeensa on suurempi kuin normaalilla ihmisellä.

BCAA, eli haaraketjuiset aminohapot, sisältää kolme välttämätöntä aminohappoa: L-leusiini, L-valiini ja L-isoleusiini. Nämä aminohapot käynnistävät proteiinisynteesin soluissa. Koska elimistömme ei tuota näitä aminohappoja itse, ne on saatava ravinnosta.

Olemme arvioineet parhaat EAA- ja BCAA-valmisteet. Voit lukea arviot linkistä: Parhaat EAA-valmisteet ja Parhaat BCAA-valmisteet.

3. Kreatiini

Kreatiini tehostaa harjoittelua ja parantaa suorituskykyä. Se on sallittu kaikissa urheilulajeissa, ja monet kehonrakennusvalmentajat suosittelevat sen käyttöä.

Kreatiinin on todettu edistävän voimaa, lihasmassaa ja lihasten palautumista. Se antaa lisäenergiaa erityisesti korkean intensiteetin suorituksiin, kuten voimaharjoitteluun tai pikajuoksuun. Kuntosaliharjoittelussa kreatiini voi auttaa nostamaan painoja tehokkaammin, ja sen avulla voima saattaa kasvaa nopeasti alkuvaiheessa.

Hyvä kreatiin lisäravinne lisää lihasten kreatiinivarastoja, joita käytetään nopeissa ja intensiivisissä suorituksissa. Tämä tekee kreatiinista erityisen hyödyllisen lyhyissä, voimaa vaativissa suorituksissa. Lisäksi kreatiini nopeuttaa palautumista.

Tutustu suosittelemaamme parhaaseen kreatiinivalmisteeseen alta!

Star Nutrition Creatine Monohydrate

kreatiini-lisäravinneStar Nutritionin Creatine Monohydrate on 100% puhdasta kreatiinimonohydraattia, joka tukee suorituskykyä, voimaa ja lihasmassan kasvua.

 • Tehostaa suorituskykyä ja kestävyyttä.
 • Edistää lihasmassan kasvua ja nopeuttaa palautumista.
 • Suosittu lisäravinne sekä ammattiurheilijoiden että voimaharjoittelijoiden keskuudessa.

Vaikka kreatiini on luonnollinen aine, jota löytyy lihasta ja kalasta, sen saanti ruoasta voi olla haastavaa intensiivisen harjoittelun yhteydessä. Kreatiini auttaa palauttamaan lihasten energiamolekyylejä, estäen lihasten nopeaa väsymistä.

Star Nutritionin Creatine Monohydrate tarjoaa erinomaista laatua edulliseen hintaan ja sopii muiden lisäravinteiden, kuten Whey-80-proteiinin, kanssa.

4. Glutamiini

Glutamiini, joka tunnetaan myös nimellä L-glutamiini, on hyvä lisäravinne kehonrakennuksessa.  Se auttaa myös lihasten palautumisessa treenaamisen jälkeen.

L-glutamiinin tärkein tehtävä on pitää yllä proteiinisynteesiä, eli sitä biologista prosessia, joka auttaa kasvattamaan lihaksia. L-glutamiinia suositellaan nautittavaksi 5–20 grammaa päivässä. Katso testaamamme parhaat L-Glutamiini lisäravinteet tästä

Star Nutrition L-Glutamine

kreatiini-lisäravinneStar Nutrition L-Glutamine on korkealaatuista glutamiinia, joka tukee proteiinisynteesiä ja on erityisen tärkeä kovaa treenaaville. Sen uudistettu koostumus tekee siitä entistä tehokkaamman.

L-glutamiini on aminohappo, joka edistää proteiinisynteesiä ja kudosten muodostumista. Jos kehossa on puutetta L-glutamiinista tai proteiinista, proteiinisynteesi voi heikentyä, mikä voi johtaa kehon proteiinien hajoamiseen.

Star Nutrition L-Glutamine -lisäravinteen hyödyt:

 • Tehostaa proteiinisynteesiä.
 • Nopeuttaa palautumista.
 • Stimuloi kasvuhormonin eritystä.
 • Lisää soluvolyymia, mikä parantaa lihasten täyteläisyyttä.

5. Vitamiinit

Vitamiinit ovat uskomattoman tärkeitä kehonrakennuksessa ja lihastenkasvatuksessa, mutta myös yleisessä terveydessämme.

Emme saa kaikkia tarvitsemiamme vitamiineja syömistämme elintarvikkeissa. Varmista, että saat vähintään suositellun määrän, ja tee myös vähän tutkimusta selvittääksesi, mitä vitamiineja kehonrakentajat tarvitsevat enemmän. 

Paras vitamiini kuntosaliharrastajalle ja kehonrakentajalle on C-vitamiini. Tämä vitamiini parantaa urheilijan immuunipuolustusta ja terveyttä. 

On myös paljon muitakin vitamiineja, joita kannattaa saada tarpeeksi. Tämän takia suosittelemme hyvää monivitamiini valmistetta, joka sisältää paljon eri vitamiineja.

Star Nutrtion Ultimate Vitamins & Minerals

vitamiini-lisäravinneStar Nutritionin Ultimate Vitamins & Minerals on laadukas ravintolisä, joka tarjoaa kattavan yhdistelmän vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja täydentämään ruokavaliota.

Ominaisuudet:

 • Tasapainoinen sekoitus 12 vitamiinia ja 8 mineraalia.
 • Lisätty Oliola-oliiviuutetta ja astaksantiinia.
 • Riittää yksi tabletti päivässä.
 • Tabletin voi katkaista helposti uurteen kohdalta.

Ultimate Vitamins & Minerals sisältää antioksidantteja, kuten betakaroteenia, E- ja C-vitamiinia sekä seleeniä, jotka suojaavat soluja vapailta radikaaleilta. Astaksantiini, joka on lisätty tuotteeseen, tukee lihasten ja nivelten hyvinvointia ja voi edistää immuunijärjestelmän toimintaa sekä antaa iholle kauniin sävyn. Oliola-oliiviuute auttaa suojaamaan LDL-kolesterolia hapettumiselta ja edistää terveen verisuoniston ylläpitoa.

6. Beeta-hydroksi-beeta-metyylibutyraatti eli HMB

Tunnetaan myös nimellä HMB. HMB on suhteellisen uusi lisäravinne markkinoilla, ja kehonrakennusmaailma on ollu siitä erittäin innoissaan. HMB on tärkeä lihaskudoksen synteesiprosessissa; se polttaa rasvaa ja auttaa rakentamaan lihaksia nopeammin liikunnan avulla. Se saa olennaisesti lihakset käyttämään suurempaa määrää tarjoamaasi proteiinia.

HMB on turvallinen ja hyvin tutkittu lihasmassan lisääjä, joka ei auta vain kuntosalilla, vaan myös vahvistaa palautumistasi! HMB nopeuttaa lihaskasvua kahdella eri tavalla: se lisää lihasmassan muodostumista ja estää samalla hajoamista.

Star Nutrition HMB

hmb-lisäravinneChained Nutritionin Clear HMB Liquid on innovatiivinen lihaskasvuvalmiste, joka sisältää vapaassa muodossa olevaa HMB:tä, tunnettua lihaskasvun ja palautumisen tehostajaa.

 • Tehokas lihaskasvun edistäjä, joka perustuu tutkimuksiin.
 • Sisältää tavaramerkkisuojattua BetaTOR®:ia.
 • Vähentää lihasproteiinin hajoamista ja tehostaa palautumista.
 • Sisältää 3 g nestemäistä HMB:tä vapaassa muodossa per annos.
 • Ainutlaatuinen koostumus, joka sisältää Vitacholine®:a, edistäen rasvanpolttoa.
 • Suositeltu annostus: 6 kapselia päivässä.

Toisin kuin monet muut HMB-tuotteet, Clear HMB Liquidin HMB on vapaassa muodossa, mikä mahdollistaa paremman imeytymisen. Tutkimus vuodelta 2014 osoitti, että HMB:n käyttö yhdessä intensiivisen harjoittelun kanssa voi lisätä lihasmassaa jopa 7,4 kg 12 viikossa.

7. Tehonlisääjät eli pre-workoutit

Jos kaipaat extra piristystä ennen treeniä, voi sinulle olla apua pre-workoutista eli PWO:sta. Tämä lisäravinne on tehoa lisäävä. Sen tarkoituksena on lisätä voimaa ja antaa voimakas pumppi sekä energiaa. Laadukas pre-workout sisältää usein kreatiinia ja beeta-alaniinia. 

Pre-workoutin piristävä vaikutus perustuu käytönnössä sen suureen pitoisuuteen kofeiinia. Yleensä PWO:ssa on myös erilaisia aminohappoja kuten tauriini, L-norvaliini, L-sitruliini, L-arginiini, sekä erilaiset juuriuutteet.

PWO:n ainesosien yhdistelmä edistää veren virtausta kehossa, mikä saa aikaan kovan pumpin treenin aikana ja auttaa treenaamaan tehokkaammin.

8. Gainerit

Gainerit eli massanlisääjät ovat loistava lisäravinne sellaiselle treenaajalle, joka tähtää maksimaaliseen lihaskasvuun eikä pelkää myöskään ylimääräisen rasvan tarttumista. 

Gaineri koostuu pääasiassa hiilihydraatista ja lisäksi myös proteiinista. Yleensä nämä hiilihydraatit ovat myös nopeita, mikä saa ne imeytymään nopeasti ja elimistösi käyttöön hetkessä.

Gainerin tehtävä on nimensä mukaisesti lisätä ja auttaa lihasmassan kasvatuksessa. Se auttaa myös kehoa palautumaan treenistä nopeammin. Jos tavoitteenasi on kasvattaa maksimaalisesti lihasmassaa on tärkeää saada tarpeeksi energiaa siihen.

Jos et pysty saamaan tarvittamia kalorimääriä normaalista ja hyvälaatuisesta ruuasta voi gainerin käyttäminen olla hyvävaihtoehto. Gaineria käytetään yleensä heti treenin jälkeen palautusjuomana.

9. Ateriankorvikkeet

Ateriankorvikkeet ovat käteviä, ravinteikkaita vaihtoehtoja, jotka täyttävät päivittäisen ravinnontarpeen, kun aika tai mahdollisuudet eivät salli kunnon ruuan tekemistä.

Ne sisältävät tasapainoisen yhdistelmän proteiineja, hiilihydraatteja, vitamiineja ja kivennäisaineita, mikä tekee niistä hyviä niille, joilla ei ole aikaa.

Ateriankorvikkeet voivat auttaa ylläpitämään lihasmassaa ja energiaa myös erityisesti tiukan harjoitteluaikataulun aikana.

10. Ashwagandha

Ashwagandha on adaptogeeni, joka tunnetaan kyvystään auttaa kehoa sopeutumaan stressiin. 

Se voi edistää parempaa unenlaatua, alentaa stressitasoja ja tukea yleistä hyvinvointia. Ashwagandalla voi olla paljon eri hyötyjä sen käyttäjälle.

Liikunnan näkökulmasta ashwagandha voi auttaa parantamaan suorituskykyä ja palautumista, lisätä lihasvoimaa ja kestävyyttä sekä tukea immuunijärjestelmää.

FitFarm-valmennukset
Parhaat treenivalmennukset tästä!

Yhteenveto parhaat lisäravinteet lihaskasvuun

Nämä ovat meidän mielestä parhaat lisäravinteen lihasten kasvattamiseen. On tärkeää, että opit ja lisäät sinulle sopivimmat ruokavalioosi.

Monet ajattelevat, että pelkkä proteiinin saanti riittää lihasten kasvuun ja on kaikista optimaalisin. Todellisuudessa lihasten kasvu vaatii runsasta proteiinia yhdessä muiden ravintoaineiden sekä säännöllisen treenaamisen kanssa.

Kehonrakennus ei ole vain treenaamista, vaan se yhdistää liikunnan ja oikeanlaisen ravinnon.

Säännöllinen treenaaminen ja tasapainoinen ruokavalio ovat avainasemassa lihasten kehittämisessä ja kasvattamisessa.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top