Mitä pre-workout tekee? – Hyödyt, sivuvaikutukset ja käyttö

mitä pre workout tekee

Kuntosaleilla treenaavat käyttävät pre-workout-lisäravinteita useisiin eri tarkoituksiin. Monet treenaajat luottavat pre-workoutin tarjoavan lisäpotkua ja energisyyttä ennen raskaita harjoituksia, mikä voi auttaa parantamaan suorituskykyä.

Pre-workout voi myös edistää valppautta ja keskittymistä. Kuitenkin on myös paljon heitä, jotka eivät käytä tätä treenibuusteria lainkaan (erityisesti herkkävatsaiset ja he, joilla on matala toleranssi stimulanteille).

Mitä pre-workout sisältää?

Jotta voidaan paremmin ymmärtää se, mitä pre-workout tekee, on syytä olla tietoisia näiden treenibuustereiden sisällöstä. 

Pre-workout-lisäravinteiden koostumus vaihtelee tuotemerkistä ja tuotteesta riippuen, mutta monet niistä sisältävät kuitenkin yleisesti käytettyjä ainesosia, jotka on suunniteltu parantamaan fyysistä suorituskykyä ja antamaan treenaajille lisäpotkua. 

Näihin yleisimpiin ainesosiin kuuluvat kofeiini, beeta-alaniini, arginiini ja kreatiini.

 • Kofeiini on kahvistakin tuttu stimulantti, joka voi lisätä valppautta ja vähentää väsymystä. Se voi parantaa virkeystilaa ja keskittymistä treenin aikana.
 • Beeta-alaniini auttaa lisäämään lihasten puskurikapasiteettia maitohappoa vastaan, mikä voi vähentää lihasten väsymistä ja parantaa kestävyyttä.
 • Arginiini on aminohappo, joka voi edistää parempaa verenkiertoa ja hapen kulkeutumista lihaksiin. Se voi parantaa suorituskykyä ja nopeuttaa palautumisessa.
 • Kreatiini voi lisätä lihasvoimaa ja -kestävyyttä, ja se auttaa myös soluja tuottamaan enemmän energiaa nopeasti.

Pre-workout hyödyt perustuvat siis usein ennen kaikkea näihin ainesosiin. Ainesosien tarkoitus on lisätä energiatasoa, kestävyyttä ja suorituskykyä treenin ajaksi. On aina hyvä muistaa, että vaikutukset voivat vaihdella yksilöittäin, ja myös pre-workout haitat (esim. univaikeudet ja sydämentykytys) ovat mahdollisia.

Pre-workout hyödyt

Pre-workout voi tarjota seuraavia hyötyjä:

 • Pre-workout voi auttaa lisäämään voimaa ja kestävyyttä treenin aikana. Yleiset pre-workout-aineosat, voivat parantaa lihasten suorituskykyä, mikä mahdollistaa tehokkaamman harjoittelun ja paremmat tulokset.
 • Treenibuusterin ainesosat, kuten kofeiini ja beeta-alaniini, voivat parantaa mielen kirkkautta ja keskittymistä. Tämä auttaa treenaajia pysymään fokusoituneina ja suoriutumaan harjoituksista haukottelematta.
 • Vaikka pre-workout hyödyt keskittyvät pääasiassa kehon valmistamiseen treeniä varten, jotkut tuotteet sisältävät myös ainesosia, kuten B-vitamiineja ja aminohappoja, jotka voivat tukea nopeampaa palautumista. Tämä voi auttaa vähentämään lihaskipua ja väsymystä harjoittelun jälkeen.

Mitä pre-workout tekee sitten henkisellä tasolla, on toinen asia. Moni voi saada siitä lisää uskoa omiin voimiinsa, mikä voi nähtyä parempana suorittamisena puntteja nostellessa. On tärkeää kuitenkin käyttää treenibuustereita kohtuudella, koska myös pre-workout haitat ovat yleisiä.

Pre-workout haitat

Pre-workout-lisäravinteiden käytöllä voi olla myös haitallisia vaikutuksia, ja näistä haitoista olisi hyvä olla tietoinen jo ennen käytön aloittamista:

 • Pre-workout-lisäravinteet voivat aiheuttaa erilaisia sivuvaikutuksia, kuten sydämentykytystä, vapinaa, pahoinvointia, ahdistusta, ja unihäiriöitä. Näitä esiintyy erityisesti, kun tuotetta käytetään liiallisesti.
 • Säännöllinen pre-workoutin käyttö saattaa johtaa siihen, että keho tottuu aineosiin, mikä edellyttää jatkossa suurempia annoksia saman vaikutuksen ylläpitämiseksi. Tämä voi ajan myötä myös mahdolliseen riippuvuuteen lisäravinteesta.
 • Monet pre-workoutit sisältävät suuria kofeiiniannoksia, ja liiallinen kofeiinin saanti voi olla haitallista. Se voi aiheuttaa sydänoireita, levottomuutta, unettomuutta ja hermostuneisuutta.

Tuotteiden valmistajat ja jälleenmyyjät nostavat tietysti aina esiin pre-workout hyödyt, mutta käyttäjän on aina syytä huomioida myös pre-workout haitat. 

Lisäravinteita käyttäessä on aina tärkeää noudattaa suositeltuja annosteluohjeita ja kuunnella omaa kehoa. Erityisesti perussairauksista ja terveysriskeistä kärsivien olisi hyvä myös keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa siitä, mitä pre-workout tekee keholle ja millaisia vaikutuksia sillä voi olla omiin sairauksiin.

pre workout

Järkevä ja turvallinen käyttö

Vaikka lisäravinteet ovat pääsääntöisesti turvallisia, on niiden käytössä muistettava kohtuus ja ohjeiden noudattaminen. 

Jokainen voi pitää pre-workout haitat minimissään noudattamalla tuotteen mukana tulevia annostusohjeita. 

Paras pre-workout, mikä sopii juuri itsellesi tekee käyttämisestä turvallisempaa.

 • Älä ylitä suositeltuja annoksia, sillä suuret määrät voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Aloita pienellä annoksella, varsinkin jos olet herkkä stimulanteille.
 • Pre-workoutit eivät sovi kaikille. Ihmisten, joilla on sydänoireita, verenpaineongelmia tai herkkyyttä stimulanteille, tulisi välttää näiden treenibuustereiden käyttöä. Myös raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi välttää käyttöä. Vaikka lisäravinteita tutkitaan ahkerasti, vielä ei välttämättä tiedetä kaikkea siitä, mitä pre-workout tekee kaiken kaikkeaan.
 • Seuraa oman kehosi reaktioita lisäravinteeseen ja lopeta sen käyttö, jos koet epämiellyttäviä sivuvaikutuksia. Älä käytä sitä myöskään myöhään illalla, jotta se ei häiritse unta. Lisäravinne ei korvaa myöskään terveellistä ruokavaliota.

Turvallinen ja järkevä käyttö mahdollistaa, että käyttäjä saa pre-workout hyödyt hyödynnettyä optimaalisesti omassa treenissään.

Yhteenveto

Pre-workout-lisäravinteet tarjoavat monille kuntoilijoille mahdollisuuden saada lisäenergiaa ja parantaa suorituskykyään, mutta ne eivät sovi jokaiselle. 

On tärkeää muistaa, että niiden käyttöön liittyy sekä potentiaalisia hyötyjä että riskejä. Jokaisen treenaajan tulisi tehdä omat päätöksensä huolellisen harkinnan ja mahdollisesti terveydenhuollon ammattilaisen neuvon perusteella.

Kirjoittaja

Innokas fitnessharrastaja ja freelance-kirjoittaja, jolle uuden tiedon hankinta ja oppiminen on sydämen asia. Aina valmiina tutustumaan uusiin tutkimuksiin ja laajentamaan tietämystään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top