EAA aminohappo – lisäravinne

EAA-jauhe

Mitä on EAA?

Proteiini koostuu aminohapoista. Niistä välttämättömiä on kahdeksan ja niitä täytyy saada ravinnosta, koska ihmisen elimistö ei kykene tuottamaan niitä itse. Näitä aminohappoja voi saada esimerkiksi EAA-jauheesta, joka on suunniteltu sisältämään nämä tietyt välttämättömät aminohapot.

 

EAA lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista ”Essential amino acids”. EAA:n sisältämät aminohapot ovat l-tryptofaani, l-lysiini, l-metioniini, l-fenyylialaniini, l-treoniini, l-valiini, l-leusiini ja l-isoleusiini. Nämä aminohapot ovat tärkeitä jokapäiväisessä elämässä ja erityisesti lihasten ja kunnon kasvatuksessa, minkä takia ne pitäisi saada jokapäiväisestä ravinnosta. Erityisesti paljon urheilevan kannattaisi harkita lisäravinteen käyttöä, koska urheilevalla proteiinin ja aminohappojen tarve kasvaa runsaasti. Myös energian tarve kasvaa kuntoilijalla huimasti.

EAA-valmisteet

EAA hyödyt

EAA-valmisteet tuottavat hyötyä treenaamisessa. Ne parantavat esimerkiksi suorituskykyä treenin aikana ja antavat lihaksille energiaa treeniin. Tämän takia huippu-urheilijat suosivat näitä valmisteita. Lisäksi EAA-valmisteet ehkäisevät kataboliaa eli lihasproteiinien purkautumista energiaksi, joka taas mahdollistaa pitemmällä aikavälillä suuremman lihasmassan esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa. Myös ajanjaksoilla, jolloin kalorien saanti on alhaisempaan kuin päivittäinen tarve keholle, EAA-lisäravinne tarjoaa täydellisen mahdollisuuden tukea lihasmassan ylläpitoa. EAA:n käyttöä voidaan suositella jokaiselle urheilijalle.

EAA haittavaikutukset

EAA-valmisteiden nauttimisella ei ole todettu olevan haittavaikutuksia. Kyseessä ovat aminohapot, joita elimistö muutenkin tarvitsee proteiinien valmistuksiin. Vuosikymmeniä kestäviä tutkimuksia aiheesta ei vielä kuitenkaan ole. Mutta kunhan jonkinlaisen järjenkäytön valmisteen syömisessä pitää, ei ongelmia varmasti tule kenelläkään. Paljon lihaa, kalaa, maitotuotteita tai kananmunia nauttivalle valmisteen käyttö voi kuitenkin olla turhaa, koska ne sisältävät jo itsessään paljon proteiinia. Kaikkein eniten hyötyä siitä saavat ihmiset, jotka eivät syö erityisen paljon proteiinipitoisia ruokia tai ruokavalio on muutenkin sekalaista ja vaihtelevaa. Myös paljon kuntosalilla kävijä hyötyy EAA:sta paljon.

EAA käyttö

Kaikkein optimaalisimman hyödyn saamiseksi valmistetta kannattaa nauttia pari kertaa päivässä. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä, jos saat tarvittavan proteiinin ravinnosta. Sopiva kerta-annos on noin 2–5 grammaa. Yleisimmät nauttimisajat ovat aamulla heti heräämisen jälkeen sekä ennen treenin aloittamista tai treenin aikana. Jotkut aineeseen erityisesti tykästyneet nauttivat sitä lisäksi ennen jokaista ateriaa, jopa pelkästään maun takia. Tässä on tarkoituksena myös tehostaa ruuasta saatavien ravinteiden imeytymistä.

 

EAA-jauheita käytetään yleensä treenin aikana treenijuomana. Ne sekoitetaan esimerkiksi veteen pakkauksen ohjeen mukaan ja nautitaan esimerkiksi kuntosalitreenin sarjataukojen välissä. Treenijuomaan voi sekoittaa lisäksi myös muitakin lisäravinteita kuten hiilihydraatteja. Pitkien aamulenkkien aikana voi myös nauttia EAA:ta ja pyrkiä estämään lihasproteiinien purkautumista, jos aamulla heräämisen jälkeen elimistö on vielä katabolisessa tilassa. Eri EAA-valmisteet sisältävät myös eri makuja, jotka lisäävät niiden käyttömahdollisuuksia. Hyvät maut tekevät jauheista ja valmisteista myös mielekkäämpiä. EAA-jauheita voi siis sekoittaa treenijuomaan tai esimerkiksi aamusmoothieen tuomaan lisämakua.

EAA-lisaravinne

Mistä EAA:ta saa?

EAA-jauheita saa treenaamiseen keskittyneiltä sivuilta. Hyviä sivuja on esimerkiksi Fittnestukun -sivut, jotka tarjoavat laaja valikoiman erinäisiä lisäravinteita ja EAA:ta. Lisäksi yksi edullisempi sivu on Myprotein. Katso tästä parhaat testaamamme EAA-valmisteet!

Hyvä EAA-valmiste:

Delta Nutrition EAA+ Amino

EAA+ Amino, Delta Nutritionin aminohappo lisä, joka on vahvistettu betaiinilla ja glutamiinilla. Saatavilla useissa loistavissa mauissa ja sopii täydellisesti käytettäväksi treenin jälkeen.

 

 

– Välttämättömät aminohapot vapaassa muodossa

– Betaiini ja glutamiini

– Useita hyviä makuja

– 33 annosta per purkki

 

EAA+ Amino sisältää välttämättömiä aminohappoja vapaassa muodossa. Välttämätön tarkoittaa, että kehomme ei kykene tuottamaan näitä aminohappoja itse, vaan ne tulee saada ravinnosta. Vapaa muoto tarkoittaa, että jokainen aminohappo on lisätty erikseen, erona proteiinipulveriin, jossa ne ovat ketjuina. Tämä tarkoittaa, että kehon ei tarvitse ensin hajottaa aminohappoja, vaan ne pääsevät imeytymään suoraan.

 

 

Kehomme käyttää aminohappoja kaikkiin proteiinia sisältäviin prosesseihin. Noin puolet aminohapoista on välttämättömiä ja ne tulee saada ravinnon kautta. Lisäravinteen avulla hallitset paremmin yksittäisten aminohappojen saantimäärää,

 

 

BCAA kuuluu välttämättömien aminohappojen perheeseen ja EAA+ Amino sisältää yhteensä 4 000 mg BCAA:ta. Tuotetta on hyvä käyttää treenin yhteydessä, mielellään treenin jälkeen, mutta sitä voi myös juoda ennen ja jälkeen. Halutessasi voit myös täydentää sillä aterioitasi.

 

 

Annoksia pakkauksessa: 33

 

 

Suositeltu päivittäisannos: 1 mittakauha (12 g jauhetta) sekoitetaan 2,5 – 3,5 dl vettä. Juo heti ennen treeniä ja treenin jälkeen. Suositeltua päivittäisannosta ei tule ylittää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.