EAA aminohappo – lisäravinne

eaa lisäravinne

Proteiini koostuu aminohapoista. Niistä välttämättömiä on kahdeksan ja niitä täytyy saada ravinnosta, koska ihmisen elimistö ei kykene tuottamaan niitä itse. 

Näitä aminohappoja voi saada esimerkiksi EAA-jauheesta, joka on suunniteltu sisältämään juuri nämä tietyt välttämättömät aminohapot.

Mitä on EAA?

EAA lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista ”Essential amino acids”. EAA:n sisältämät aminohapot ovat l-tryptofaani, l-lysiini, l-metioniini, l-fenyylialaniini, l-treoniini, l-valiini, l-leusiini ja l-isoleusiini. 

Nämä aminohapot ovat tärkeitä jokapäiväisessä elämässä ja erityisesti lihasten ja kunnon kasvatuksessa, minkä takia ne pitäisi saada jokapäiväisestä ravinnosta.

Erityisesti paljon urheilevan kannattaisi harkita lisäravinteen käyttöä, koska urheilevalla proteiinin ja aminohappojen tarve kasvaa runsaasti. Myös energian tarve kasvaa kuntoilijalla huimasti.

EAA-lisäravinteen hyödyt

EAA-valmisteet tuottavat hyötyä treenaamisessa. Ne parantavat esimerkiksi suorituskykyä treenin aikana ja antavat lihaksille energiaa treeniin. Tämän takia huippu-urheilijat suosivat näitä valmisteita. 

Lisäksi EAA-valmisteet ehkäisevät kataboliaa eli lihasproteiinien purkautumista energiaksi, joka taas mahdollistaa pitemmällä aikavälillä suuremman lihasmassan esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa. 

Myös ajanjaksoilla, jolloin kalorien saanti on alhaisempaan kuin päivittäinen tarve keholle, EAA-lisäravinne tarjoaa täydellisen mahdollisuuden tukea lihasmassan ylläpitoa. EAA:n käyttöä voidaan suositella jokaiselle urheilijalle, joka kokee sen hyödylliseksi.

EAA haittavaikutukset

Paljon lihaa, kalaa, maitotuotteita tai kananmunia nauttivalle valmisteen käyttö voi kuitenkin olla turhaa, koska ne sisältävät jo itsessään paljon proteiinia. 

Kaikkein eniten hyötyä siitä saavat ihmiset, jotka eivät syö erityisen paljon proteiinipitoisia ruokia tai ruokavalio on muutenkin sekalaista ja vaihtelevaa. Myös paljon kuntosalilla kävijä hyötyy EAA:sta paljon.

EAA-jauheen käyttö

Kaikkein optimaalisimman hyödyn saamiseksi valmistetta kannattaa nauttia pari kertaa päivässä. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä, jos saat tarvittavan proteiinin ravinnosta. Sopiva kerta-annos on noin 2–5 grammaa. Yleisimmät nauttimisajat ovat aamulla heti heräämisen jälkeen sekä ennen treenin aloittamista tai treenin aikana.

Jotkut aineeseen erityisesti tykästyneet nauttivat sitä lisäksi ennen jokaista ateriaa, jopa pelkästään maun takia. Tässä on tarkoituksena myös tehostaa ruuasta saatavien ravinteiden imeytymistä.

EAA-jauheita käytetään yleensä treenin aikana treenijuomana. Ne sekoitetaan esimerkiksi veteen pakkauksen ohjeen mukaan ja nautitaan esimerkiksi kuntosalitreenin sarjataukojen välissä. Treenijuomaan voi sekoittaa lisäksi myös muitakin lisäravinteita kuten hiilihydraatteja. 

Pitkien aamulenkkien aikana voi myös nauttia EAA:ta ja pyrkiä estämään lihasproteiinien purkautumista, jos aamulla heräämisen jälkeen elimistö on vielä katabolisessa tilassa.

Eri EAA-valmisteet sisältävät myös eri makuja, jotka lisäävät niiden käyttömahdollisuuksia. Hyvät maut tekevät jauheista ja valmisteista myös mielekkäämpiä. EAA-jauheita voi siis sekoittaa treenijuomaan tai esimerkiksi aamusmoothieen tuomaan lisämakua.

Mistä EAA:ta saa?

EAA-jauheita saa treenaamiseen keskittyneiltä sivuilta. Hyviä sivuja on esimerkiksi Fittnestukun -sivut, jotka tarjoavat laaja valikoiman erinäisiä lisäravinteita ja EAA:ta. Lisäksi yksi edullisempi sivu on Myprotein. Katso tästä parhaat testaamamme EAA-valmisteet!

Hyvä EAA-valmiste

Delta Nutrition EAA+ Amino

Delta Nutritionin EAA+ Amino on aminohappolisä, joka sisältää erityisesti betaiinia ja glutamiinia. Tämä tuote on saatavilla monissa herkullisissa makuvaihtoehdoissa ja on ihanteellinen käytettäväksi erityisesti treenin jälkeen.

  • Sisältää kaikki välttämättömät aminohapot niiden vapaassa muodossa

  • Lisätty betaiinia ja glutamiinia

  • Tarjolla useita miellyttäviä makuja

  • Yksi pakkaus sisältää 33 annosta

EAA+ Amino tarjoaa välttämättömät aminohapot niiden vapaassa muodossa, mikä tarkoittaa, että ne ovat erikseen lisättyjä eikä sidottuja proteiiniketjuihin kuten proteiinijauheissa. Tämä helpottaa aminohappojen imeytymistä kehoon, sillä niitä ei tarvitse ensin pilkkoa. Välttämättömät aminohapot ovat sellaisia, joita keho ei pysty tuottamaan itse, joten ne on saatava ravinnosta.

Yhteenveto

Lopuksi on tärkeää korostaa, että EAA eli välttämättömät aminohapot ovat keskeinen osa jokaisen aktiivisesti liikkuvan ihmisen ravitsemusta. Ne ovat elintärkeitä monille kehon toiminnoille, erityisesti lihasten rakentamiselle ja ylläpidolle. 

EAA-lisäravinteet tarjoavat tähän kätevän ja tehokkaan tavan varmistaa, että saat tarpeeksi näitä tärkeitä aminohappoja, erityisesti jos ruokavaliosi ei aina täytä kaikkia proteiinitarpeitasi.

EAA:n käyttö voi olla erityisen hyödyllistä urheilijoille ja kuntoilijoille, jotka tarvitsevat lisäproteiinia lihasten kasvattamiseen ja palautumiseen. Kuitenkin, on tärkeää muistaa, että lisäravinteet eivät korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota. Ne ovat vain yksi työkalu kehittymiseen.

Kun otetaan huomioon EAA:n merkitys lihasten kasvussa ja ylläpidossa, sen käyttö voi olla arvokas lisä monenlaisille urheilijoille ja treenaajille.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top
treenikunkku-uutiskirje