Juoksumaton voitelu ja huoltaminen

juoksumaton voitelu ja huoltaminen

Juoksumatto on monen kotikuntosalin vakiovaruste Suomessa, eikä se ole ihme meidän vaihtelevien sääolosuhteidemme takia. 

Vaikka juoksumatto sopii monenlaiseen treeniin, tulee juoksumaton huoltaminen suorittaa oikealla tavalla, että treeni tehostuisi, ongelmilta vältyttäisiin ja käyttö olisi turvallista. Onneksi juoksumaton voitelu ja muut hoitotoimet ovat helppoja tehdä itse kotona.

Juoksumaton voitelu

Juoksumaton voitelu on teoriassa erittäin helppoa ja nopeaa. Se on huoltotoimi, joka tulisi suorittaa säännöllisesti juoksumaton huolto-ohjeiden ja käytön mukaisesti. 

Eri juoksumatot saatetaan myös voidella erilaisilla voiteluaineilla, mutta yleensä juoksumaton mukana tulee pieni purkki sen omaa voiteluainetta tai tarkat ohjeet oikean voiteluaineen hankintaan. Juoksumaton huoltaminen lähtee liikkeelle voitelusta.

Miksi juoksumatto pitää voidella?

Juoksumatto koostuu yleensä juoksuvyöstä, joka pyörii ympyrää juoksumaton juoksulevyn ja rullien ympärillä. Jos osia ei ole voideltu, syntyy kitkaa ja hankausta. Tämä taas johtaa osien kulumiseen, koska ne hankaavat toisiansa vasten. 

Huonosti voideltu juoksumatto voi johtaa myös vaaratilanteisiin tai huonosti kulkevaan mattoon, koska matto tarrautuu muihin osiin liikkuen eteenpäin nykien.

Toisin sanoen voitelu on äärimmäisen tärkeässä roolissa, jos sinulla on oma hyvin käytetty juoksumatto. Mitä paremmin hoidat juoksumattoasi, sitä pidempään se pysyy hyvänä ja laadukkaana kotikäytössä. 

Erityisesti voiteluun tulee kiinnittää huomiota, jos juoksumattoa käytetään paljon tai todella vähän. Löydät alta suositellun voiteluvälin eri käyttömäärille.

Kuinka voidella juoksumatto?

Löydät tarkemmat ohjeet juoksumaton voiteluun aina sen ohjekirjasta. Tarkat voiteluohjeet ja sallitut aineet löytyvät kyseisen juoksumaton ohjeista, joista ne tulisi aina tarkistaa varmuuden vuoksi. 

Yleensä öljyn tulee olla silikoniöljyä. Näin pidät juoksumattosi pitkäikäisenä. Alla annamme kuitenkin helpot perusohjeet, joilla useimpien juoksumattojen voitelu onnistuu:

Voitele juoksumatto näin:

 1. Ota valmiiksi oikea öljy ja talouspaperia. Lue käyttöohjeet kyseiselle juoksumatolle.
 2. Nosta pelkkää matto-osaa ja työnnä öljyn laittoputki maton ja levyn väliin.
 3. Levitä pieni määrä öljyä väliin. Sitä voi laittaa vain yhteen kohtaan ja öljyä ei tarvitse levittää. Riippuen matosta öljyä tulee laittaa joko vain toiselle puolelle tai kummallekin puolelle.
 4. Laita juoksumatto päälle hitaalle noin 1 km/h vauhdille. Öljy leviää itsekseen maton väliin. Anna olla päällä noin 10 minuuttia.
 5. Kävele hitaasti maton päällä. Voit kävellä myös sivuttain.
 6. Testaa kädellä, kuinka hyvin matto liikkuu.
 7. Lopuksi pyyhi ylimääräinen öljy talouspaperilla

Huomioi, että joissain matoissa on erikseen öljyn lisäysaukko eikä silloin öljyä saa levittää alapuolelta. Eli seuraa aina tarkasti juoksumaton omia voiteluohjeita. 

Markkinoilla on jonkun verran myös juoksumattoja, jotka eivät vaadi ollenkaan voitelua tai joita voidellaan muilla aineilla kuin öljyllä.

Kuinka usein juoksumatto tulee voidella?

Löydät tarkat ohjeet voiteluvälille ohjekirjasta, mutta alla on kerrottu suurpiirteiset ohjeet. Huomioi, että osa juoksumatoista on esivoideltuja jo tehtaalla, kun taas toiset tulee voidella itse ennen käytön aloittamista. 

Voitelu olisi hyvä tehdä ainakin vuosihuollon yhteydessä, mutta yleensä oikea huoltoväli määritetään käyttömäärän mukaan.

Voiteluväli:

 • kerran puolessa vuodessa: käyttö 1 h / viikko
 • kerran kolmessa kuukaudessa: käyttö 3 h / viikko
 • joka toinen kuukausi: käyttö 6 h / viikko
 • kerran kuussa: käyttö yli 6 h / viikko

Yllä annetut voiteluvälit ovat vain suuntaa antavia. Toisinaan voitelu tulee eteen arvioitua nopeammin.

Juoksumaton huoltaminen

Juoksumaton voitelu ei ole ainoa hoitotoimi, jota sinun tulisi tehdä säännöllisesti. Riippuen juoksumatosta sen hoitoon vaadittavat toimet voivat vaihdella. Yleensä juoksumattoa tulisi kiristää ja puhdistaa. Käymme seuraavaksi läpi ohjeet näiden tekemiselle.

Kuinka juoksumatto kiristetään?

Juoksumaton huoltaminen onnistuu voitelun lisäksi kiristämällä mattoa. Jos juoksumatto ei kulje kunnolla vaan esimerkiksi nykii tai on selkeästi yhdellä sivulla, tulee sitä kiristää.

Yleensä matto löystyy normaalissa käytössä eli jokainen juoksumaton omistaja joutuu jossakin vaiheessa kiristämään mattoa. Kiristys tulisi tehdä aina tarpeen tullen, mutta lisäksi sen voi ottaa osaksi säännöllistä huolto-ohjelmaa, kuten osana vuosihuoltoa.

Kiristys itsessään on yleensä yksinkertaista. Löydät ohjeet juoksumaton tiedoista. Suurin osa juoksumatoista kiristyy ruuveilla, jotka löytyvät juoksumaton rungon alapäästä. Ruuveja kiristetään ja samalla matto kiristyy. Muista kääntää saman verran kumpaakin ruuvia. Älä koskaan käännä vain toista ruuveista. Yleensä kääntäminen kannattaa tehdä pikkuhiljaa eli käännä ruuveja puolikierrosta. Tämän jälkeen laita matto päällä ja kävele sillä. Jos ongelma jatkuu, kiristä lisää ja testaa uudelleen.

Varo liikaa kiristämistä, koska se ylikuormittaa moottoria ja voi rikkoa muut juoksumaton osat. Juoksumaton huoltaminen on helppoa tehdä itse eli myös kiristys onnistuu kotona, kunhan olet tarkkana.

Jos juoksumatto on lähtenyt pois paikoiltaan, tulee se siirtää takaisin keskelle. Testaa kuitenkin ensin normaalia kiristämistä, koska se voi korjata maton paikan automaattisesti.

Osassa juoksumattoja voit joutua ensin löysäämään mattoa ja sitten siirtämään sitä käsin keskemmäksi. Toisissa juoksumatoissa taas on kaksi kiristysruuvia (oikea ja vasen), joita toista löysätään ja toista kiristetään maton paikoilleen saamiseksi.

Kuinka juoksumatto puhdistetaan?

Yksi tärkeimmistä huoltotoimista juoksumaton käyttöiän pidentämiseksi on säännöllinen puhdistaminen. Muista aina aloittaa puhdistus katkaisemalla juoksumaton sähkövirran ja antamalla sen moottorin jäähtyä kunnolla. 

Yleensä juoksumatot eivät kestä pesuaineita ja märkää. Eli pyyhi vain hiukan kostealla liinalla metalliset ja muoviset ulko-osat. Voit myös imuroida juoksumaton ulko-osat.

Myös juoksumaton sisäosat tulee puhdistaa. Suositeltu aika väli olisi kahdesti vuodessa tai useammin, jos käyttötila ei ole puhdas. 

Moottoriin kulkeutuva pöly ja lika voivat johtaa laitteen ylikuumenemiseen tai käyttöiän lyhentymiseen. Sisäosat voidaan puhdistaa imurin pienellä kärjellä. Avaa moottorin kansi ja imuroi varovaisesti sisältä.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top