Kollageeni sivuvaikutukset ja hyödyt

kollageeni sivuvaikutukset

Useimmat meistä ovat kuulleet kollageenista, mutta eivät ole varmoja mitä sillä todella tarkoitetaan ja onko se hyväksi vai huonoksi kehollemme. 

Tässä artikkelissa käydään läpi syvemmin kollageeni sivuvaikutukset, kollageeni hyödyt ja kaikki muu tärkeä tieto liittyen kollageeniin.

Mikä on kollageeni?

Yksinkertaisesti sanottuna kollageeni on proteiini, jota löytyy meidän kehostamme. Se on eniten ihmiskehossa esiintyvä proteiini. 

Aikuisen kehossa on noin 4kg kollageenia. Monet liittävät sen nimenomaa ihoon ja sen terveyteen, mutta totuus on kuitenkin paljon monimutkaisempi, koska tällä hetkellä tunnemme 28 erityyppistä ihmiskehossa olevaa kollageenia.

Nämä proteiinit löytyvät suurimmaksi osaksi ihosta, mutta myös ympäri kehoa niin rasvakudoksista, luista kuin muistakin kehon osista.

Kollageenien tehtävä on lähinnä kehon rakenteiden tukeminen. Ne osallistuvat ihon, verisuonten, luiden, rustojen ja jänteiden rakenteiden lujittamiseen. 

Kauneusintoilijat vannovat kollageenin nimeen, koska se lisää ihon elinvoimaisuutta tekemällä siitä kimmoisamman ja elastisemman.

Alta löydät listan muutamasta eri kollageenityypistä ja niiden tiedoista:

  • Kollageeni 1: Luissa, jänteissä, nivelsiteissä ja ihossa löytyvä kollageeni, jota on ihmisen kehossa eniten. Määrä on noin 70% ihmisen ihon kuivapainosta.
  • Kollageeni 2: Rustosta ja silmänlasiaisesta löytyvä kollageeni.
  • Kollageeni 3: Rasvakudoksissa oleva kollageeni.
  • Kollageeni 4: Ihon suojakerroksessa ja sen rakennetta vahvistava kollageeni.

Kollageeni hyödyt

Kollageenilla on monia hyötyjä ihmisen kehossa. Se on osa normaalia kehon toimintaa ja siksi sen riittävyydestä on tärkeää huolehtia. 

Huomioi kuitenkin, että parhaat hyödyt kollageenista saadaan yleensä, kun sitä lisätään elimistöön vanhemmalla iällä. Tämän takana on se, että kollageenin tuotanto vähentyy elimistön ikääntyessä.

Alta löytyy lista, jolla on mainittu tärkeimmät kollageeni hyödyt:

Kaunis ja kimmoisa iho

Kollageeni osallistuu ihon rakenteiden ylläpitämiseen. Se esimerkiksi kosteuttaa ja kiinteyttää ihoa. Nämä kaksi asiaa ovat todella tärkeässä roolissa, kun kyseessä on kaunis iho. 

Mitä terveemmältä iho näyttää, sen kauniimmaksi se yleensä koetaan. Sen ansiosta ryppyjä muodostuu vähemmän ja iho pysyy nuorekkaana. 

Kollageenia voisi siis tavallaan kutsua ihon nuorennuslääkkeeksi, vaikka taikakeinosta ei olekaan kyse.

Hiukset kuntoon kollageenilla

Toinen hyvin tunnettu alue, johon kollageenin tiedetään vaikuttavan, ovat hiukset. Sen on joissakin tutkimuksissa todettu lisäävän hiusten kasvua. 

Jos haluat hiustesi kasvavan nopeammin ja elinvoimaisemmin, kannattaa nauttia kollageenia yhdessä muiden hiuksiin vaikuttavien lisien kanssa.

Vahvista kynsiä kollageenilla

Jos kyntesi halkeilevat helposti, kannattaa pohtia kollageenilisän hankkimista. Kollageeni tukee kynsien rakennetta tehden niistä vahvat. 

Tämä taas ehkäisee kynsien katkeilua ja halkeamia. Voit kasvattaa pitkät kynnet huolehtimatta niiden katkeamisesta rumasti. 

Toisaalta kollageenin on tutkittu vaikuttavan myös kynsien kasvunopeuteen, joten pitkät kynnet kasvavat nopeammin kollageenin avulla.

Kollageeni ja sydän

Sydän on yksi tärkeimmistä elimistämme ja kollageeni huolehtii myös sydänterveydestä. Tutkimusten mukaan kollageenin lisääminen ei sinänsä paranna sydämen terveyttä, mutta sen puute voi johtaa ongelmiin. 

Kollageenin puute johtaa vesisuonten terveyden heikkenemiseen, mikä puolestaan vaikuttaa sydänterveyteen. Sitä on verrattu esimerkiksi Omega-3-rasvahappoihin. Kyse on nimenomaa ehkäisevästä vaikutuksesta eli kollageenin tasosta tulisi pitää huolta jatkuvasti.

Kollageeni ja nivelet

Nivelsairaudet ovat ikävä vaiva, josta kärsivät monet erityisesti vanhemmat henkilöt. Kollageeni vaikuttaa myös nivelissä, joten sen avulla voidaan pitää huolta nivelterveydestä vanhentuessa.

Kollageenin tuotannosta huolehtiminen voi pienentää nivelkipujen riskiä. Proteiini vaikuttaa erityisesti niveliä suojaaviin rustoihin ja niiden ylläpitoon.

kollageeni-karkki

Kollageeni sivuvaikutukset ja haitat

No, entä sitten kollageenin haitat. Voiko lisän syöminen tuoda esiin kollageeni sivuvaikutukset? 

Kaikkiin lisiin ja ihmiskehossa oleviin aineisiin liittyvät omat haittansa ja sivuvaikutuksensa. Kollageeni ei ole tästä poikkeus. Alta löydät kollageeniin usein yhdistettävät haitat ja huonot puolet:

Kollageenin tuotanto vähenee iän myötä

Kehomme tuottaa kollageenia itsestään, mutta mitä vanhemmaksi tulemme, sitä huonommin kollageenia tuotetaan ilman apua. 

Tämän huomaa vanhojen ihmisten ihon rypistymisenä ja laskeutumisena. Eli yksi kollageenin haitoista on, että sitä ei valmisteta tasaisesti koko ikäämme vaan mitä vanhemmaksi tulet, sitä tärkeämpää kollageenilisän hankkiminen on. 

Eikä kyse ole vain vanhuksista! 30-vuoden iän jälkeen kollageenin määrä alkaa vähentyä.

Allergiset reaktiot ja muut vaivat

Toisinaan kollageenin käyttö lisänä voi johtaa allergisiin reaktioihin. Se ei vain sovi kaikille. Näitä sivuvaikutuksia havaitaan kuitenkin todella vähän. Allergisten reaktioiden lisäksi saattaa esiintyä vatsavaivoja kivusta ripuliin.

Kollageenin liiallinen nauttiminen

Muista aina noudattaa annettuja saantisuosituksia sekä käyttämäsi kollageenilisän omia rajoituksia. Jos syöt kollageenia enemmän kuin suositeltua, johtaa se tietenkin huonoihin oireisiin. 

Lue pakkausseloste todella tarkasti ennen kuin alat käyttää mitään tuotetta. Kannattaa myös kysyä asiasta lisää omalta lääkäriltä, jos pohtii kollageenin käyttöä. 

Suurimpana ongelmana liiallisessa kollageenin nauttimisessa on todettu esimerkiksi munuaisongelmat.

Kuinka lisään kehoni kollageenin tuotantoa?

Nyt kun tiedät kollageeni hyödyt ja kollageeni sivuvaikutukset, saatat pohtia, kuinka kehomme sitten saa kollageenia. Alta löytyy niin luonnollisia kollageenin lähteitä kuin vinkkejä kollageenilisien hankintaan.

Kehon oma kollageenintuotanto

Kehomme on luotu tuottamaan kollageenia itse, vaikka vanhetessa sen tuotanto hidastuukin. Kollageenia tuotetaan eläinproteiineista. Keho pilkkoo proteiinit aminohapoiksi. Aminohapoista puolestaan valmistetaan kehossa monia asioita ja yksi niistä on kollageeni.

Pelkkä proteiini ei kuitenkaan riitä. C-vitamiini on myös tärkeä osa kollageenin tuotantoa ja siksi sitä tulisi saada ruokavaliosta riittävästi. Tutustu erikseen C-vitamiinin saantisuosituksiin.

Kollageenin saaminen ruuasta

Kollageenia ei tarvitse saada suoraa ruuasta, koska kehomme pystyy tekemään sitä proteiineista. Koska eläinproteiini on vaadittua kollageenin muodostamiseen, eivät esimerkiksi viljat, kasvikset ja hedelmät sovellu sen lähteiksi. Sen sijaan syö lihatuotteita, jos haluat saada proteiineja kollageenin tuotantoon. 

Eläinten sidekudokset ovat tärkein kollageenin lähde ihmisille. Yleensä sitä saadaan tarpeeksi normaalista lihaa sisältävästä ruokavaliosta.

Kasvissyöjän ei kutienkaan tarvitse olla huolissaan. Kollageenin muodostumiseen tarvittavat aminohapot voidaan nauttia vegaanisesti. Muista syödä esimerkiksi soijaa (proteiinia), palkokasveja ja joitakin viljatuotteita.

Tässä vielä lista ruuista, joista kollageenia saadaan:

  • Eläinperäiset lihat, kuten possu, nauta ja lammas
  • Linnut, kuten kana
  • Kalat, mutta erityisesti niiden ruodot
  • Liivateruuat
  • Soijaproteiini
  • Jotkin palkokasvit ja viljatuotteet

Kollageenilisät ja niiden syöminen

Kollageeni on yksi tämän hetken hittituotteista ja siksi valmisteita on lukuisia. Kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota valmisteisiin, jotka lupaavat kauniimman ihon. Nämä sisältävät yleensä laadukasta kollageenia. Katso testaamamme paras kollageeni!

Monet kollageenilisät eivät sisällä vain kollageenia vaan myös muita hyödyllisiä aineita ihon, hiusten ja kynsien vahvistamiseen. Useat kollageenilisät sisältävät myös C-vitamiinia. Jos valitsemassasi lisässä ei ole sitä, pohdi C-vitamiinin syömistä kollageenilisän sivussa.

Osa kollageenivalmisteista ei ole suunkautta nautittavia vaan esimerkiksi kasvojen hoitotuotteita, kuten rasvoja. Huomioi, että useimmat tutkimukset eivät tue kollageenin imeytymistä ihon lävitse.

Syötävät kollageenilisät puolestaan voivat vaihdella aivan laidasta laitaan. Kapselit ja jauheet ovat suosituimpia. Lisäksi kollageenia voi etsiä juomien lisäaineena tai proteiinipatukoista ja terveysvälipaloista.

Huomioi, että jos olet vegaani, et valitettavasti voi syödä kaikkia kollageenilisiä. Valitse tuote, joka ei sisällä kollageenia itsessään vaan tukee sen tuotantoa kehossa.

Paras tapa on tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin ja valita niistä sinulle sopivin. Jos lisä ei tunnu sopivan sinulle, pohdi eri valmisteen kokeilemista. Suositeltavaa on pyytää neuvoa lääkäriltäsi, jos päätät aloittaa kollageenilisän käytön.

Yhteenveto

Kollageeni, ihmiskehon eniten esiintyvä proteiini, tukee monia kehon rakenteita kuten ihoa, luita ja jänteitä. 

Sen hyötyjä ovat muun muassa ihon, hiusten ja kynsien kunnon parantuminen sekä sydämen ja nivelten terveyden edistäminen. 

Kollageenin tuotanto vähenee iän myötä, joten sen lisäsaanti voi olla hyödyllistä, erityisesti vanhemmilla ihmisillä. Kollageenilisät voivat kuitenkin aiheuttaa allergisia reaktioita tai ruuansulatusongelmia joillekin ihmisille. 

Kollageenia voidaan saada ruoasta tai lisäravinteista, joiden valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top