Nykyään on lähes mahdotonta vierailla salilla ilman, että törmäisi painonnostovyötä käyttäviin treenaajiin. Silti tämä erittäin käytännöllinen salivaruste on monille vielä kohtalaisen tuntematon.
Sisällysluettelo
Painonnostovyö käyttö ei ole mitään rakettitiedettä, mutta siihen on hyvä paneutua kunnolla ennen tuotteen käyttöä. Näin saat kaiken irti treenistä.
Tässä artikkelissa tutustumme siihen, milloin painonnostovyö on hyväksi treenillesi ja miten sitä tulisi käyttää. Menemme myös tarkemmin painonnostovyön oikeaan sijaintiin, koska tämä on erityisen vaikea aihe aloittelijalle.
Milloin käyttää painonnostovyötä?
Kun treenaaminen normaalisti alkaa sujua ja olet tosissasi suurempien painojen nostamisen kanssa, painonnostovyö on lähes välttämätön väline. Oikeinkäytettynä suorituskyky kasvaa painoja nostettaessa. Eli käytännössä saat enemmän irti treenistä ja pystyt nostamaan suurempia painoja. Myös turvallisuus lisääntyy.
Painonnostovyö tukee keskivartaloa, joka on nostojen keskiössä, ja lisää palleapainetta. Kun keskivartalo on tukeva, pystyt nostamaan oikeassa asennossa suurempia painoja ja vammojen todennäköisyys pienentyy. Ja päinvastoin, liian heikot keskivartalon lihakset johtavat ongelmiin suuria painoja nostettaessa. Ilman vyötä voit tietenkin päästä samoihin suuriin painoihin, mutta siihen kuluu enemmän aikaa ja treeniä.
Ideana on, että tavallaan tukeudut painonnostovyöhön keskivartalolla. Näin lihaksien ei tarvitse tehdä yhtä paljoa töitä asennon pitämiseksi. Oikea nosto asento syntyy kuin itsestään. Muista kuitenkin varoa, ettet tukeudu liikaa vyöhön. Treenaa aina sekä vyöllä, että ilman sitä. Jos tukeudut liikaa vyöhön, keräät vain valheellista voimaa keskivartalon lihasten jäädessä heikoiksi.
Lyhyesti sanottuna: Painonnostovyö käyttö on suositeltavaa suuria painoja nostettaessa. Se lisää nostokykyä ja tekee treenistä turvallisemman. Rajoita käyttöä vain suurimpiin painoihin ja muista aina treenata myös ilman vyötä.
Viisi syytä käyttää painonnostovyötä
- Voima on helpompi kohdistaa keskivartaloon
- Tuki keskivartalon alueella lisää turvallisuutta
- Pystyt nostamaan suurempia painoja kuin ilman vyötä
- Yksinkertainen käyttää ja kiinnittää
- Löydä oikea vastapaine vähemmällä vaivalla
Painonnostovyön käyttö
Kaikessa yksinkertaisuudessaan painonnostovyö käyttö on todella helppoa. Vaikeinta on oikean asennon löytäminen, mutta tähän keskitytään myöhemmin tässä artikkelissa. Itse käyttövaihe on vaivaton. Myös aloittelija oppii nopeasti käyttämään painonnostovyötä.
Ennen painonnostovyön käytön aloittamista on tärkeää tietää, kuinka se tarkalleen toimii. Kun puet päällesi painonnostovyön ja treenaat sen kanssa, syntyy sisäistä vatsapainetta, joka pitää selkärangan stabiilina. Eli tukeudut vyöhön ja lihaksien ei tarvitse tehdä yhtä paljoa työtä kehon asennon pitämiseen vaan en voivat keskittyä liikkeeseen.
Aseta painonnostovyö keskivartalon alueelle ja kiinnitä se. Eri painonnostovöissä voi olla erilaiset kiinnitystavat. Jos ostovaiheessa kannattaa pohtia, millainen vyö sopii sinulle parhaiten. Kun olet kiinnittänyt vyön, voit vielä säätää ja kiristää sitä oikealle kohdalle. Sitten vain aloitat nostamisen.
Noston aikana vastapaineen luominen on tärkeää. Se auttaa sinua saamaan kaiken edun irti vyöstä. Tämä onnistuu tarkastamalla oma tekniikka. Tekniikan tulisi olla sama kuin ilmankin vyötä. Erityisesti hengitykseen tulee kiinnittää huomiota, koska vastapainetta syntyy vatsan työntyessä vyötä vasten sisään hengitettäessä.
Mihin kohtaan painonnostovyö?
Kaikista tärkeintä painonnostovyön toiminnassa on sen sijainti. Väärässä paikassa vyö voi aiheuttaa harmia ja samalla et saa siitä kaikkia tehoja irti. Oikea sijainti on lonkkanivelen ja kylkiluiden välissä keskivartalon alueella.
Tuote on vyö eli se kiertää koko kehon. Sinun kannattaa etsiä itsellesi paras sijainti, mutta useasti se löytyy asettamalla vyön alareunan lonkkanivelen yläpuolelle. Tällöin vyön yläreunan tulisi jäädä kylkiluiden alle.
Muista vielä kiristää vyö, kun olet löytänyt sille oikean sijainnin. Parhaimmillaan painonnostovyöt ovat kireinä. Silloin kehon on helpompi hakea niistä tukea. Samalla vyö ei kuitenkaan saa häiritä treeniä ja rajoittaa liikeratoja. Hyvänä neuvona on tarkistaa, että vyön ja vaatteiden/kehon väliin jaa tilaa yhdelle sormelle.
Toiset haluavat hieman väljemmän vyön ja pyrkivät jättämään vartalon ja vyön väliin tilaa kahdelle sormelle. Myös koko kämmenen työntäminen vyön ja kehon väliin on suosittu tapa varmistaa sopiva kireys.
Kun vyö on oikeassa kohdassa ja oikealla kireydellä, sisään hengitettäessä liikkeen aikana koko keho työntyy vyötä vasten. Tämä onnistuu kuitenkin vain, jos tekniikka on oikeanlainen. Eli kokeile ensin vaihtaa vyön asentoa, mutta jos et huomaa eroa, keskity enemmän tekniikan korjaamiseen. Toisinaan kyse voi olla myös vyöstä, joka ei ole sopiva sinulle.
Erilaiset painonnostovyöt
Painonnostovöitä on useita erilaisia. Ne voivat vaihdella niin kiinnityksen, kiristyksen, materiaalin kuin leveydenkin mukaan. Yhtä oikeaa ratkaisua ei ole vaan sinun tulee löytää itsellesi parhaiten sopiva vyö. Jokaisella treenaajalla on omat mieltymyksensä. Paras painonnostovyö vaihtelee eri käyttäjillä paljon.
Kiinnityksessä ja kiristyksessä huomioi, kuinka helppoa vyön asetuksia on muuttaa. Osa vöistä voidaan kiristää suoraa vyötäröllä, vaikkapa kesken treenin. Nämä ovat hyvät vaihtoehdot aloittelijalle, joka ei vielä ole aivan varma vyön sopivuudesta. Markkinoilla on myös lever belt -mallisia vöitä, joissa kokoa säädetään ruuveilla ja soljella.
Materiaaleja ja niiden yhdistelmiä näkee useita erilaisia. Tässä lista muutamista yleisimmistä painonnostovöistä:
- Klassinen nahka: Nahkavyöt (aito nahka tai tekonahka) ovat klassisia painonnostovöitä, joita myydään edelleen. Ne antavat paljon tukea nostoissa ja ovat siksi suosittuja esimerkiksi kilpakäytössä. Nahka ei kuitenkaan ole materiaaleista mukavin arkikäyttöön.
- Neopreenivyö: Neopreeni on nahkaa joustavampi materiaali, joka on kevyt ja samalla tukeva. Yleensä se on yhdistetty tarranauhaan helpon kiristyksen takaamiseksi. Joustavuus pitää huolen, että monenlaiset liikkeet onnistuvat ilman liikeradan rajoittumista.
- Nylonvyöt: Vaihtoehdoista yleensä halvin. Nylon on myös kevyttä ja joustavaa materiaalia. Se ei anna tukea yhtä paljon, mutta mahdollistaa liikkuvuuden ja tuntuu mukavalta.
Kirjoittaja
Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.