Ashwagandha haitat ja hyödyt

ashwagandha-haitat-hyodyt

Viime vuosina Ashwagandhan suosio on alkanut nousta Suomessa ja muissakin länsimaissa. Tämä monista hyödyistään tunnettu yrtti on ollut osa aasialaista luonnon lääketiedettä jo vuosisatoja, mutta viime aikoina sen hyviin puoliin on herätty myös meillä päin maailmaa. 

Ashwagandha hyödyt on siis tunnettu jo todella pitkään, eikä se ole ihme. Syömällä tätä ravintolisää voit parantaa unenlaatua, saada energiaa päiviisi ja parantaa terveyttäsi yleisellä tasolla.

Yleensä ashwagandha myydään joko kapseleina tai tabletteina. Jos yksi tuote ei sovi sinulle tai et saa siitä tarpeeksi hyötyjä, kannattaa kokeilla toisessa muodossa myytävää tuotetta. Katso paras ashwagandha!

Parhaimmillaan Ashwagandha hyödyt ovat uskomattomia, mutta sinun olisi hyvä tietää myös muutamat Ashwagandha haitat. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan näistä kumpaankin

Mitä ovat ashwagandha hyödyt?

Ashwagandha vaikuttaa kehossa monella tapaa. Sitä on käytetty moniin eri tarkoituksiin sen vuosisatojen kestäneen historian aikana. 

Aasiassa sitä käytetään niin luonnollisena lääkkeenä kuin mausteenakin. Sitä löytyy monen keittiön maustekaapista. 

Seuraavaksi käymme läpi ashwagandha hyödyt, joista sinäkin voit nauttia syödessäsi tätä ravintolisää säännöllisesti.

Huomioithan, että ashwagandhaa on tutkittu vasta vähän. Eli suurin osa alta löytyvistä hyödyistä on vasta teoreettisia. Virallisia tutkimuksia tehdään kuitenkin jatkuvasti lisää ja tulokset ovat olleet hyviä. 

Kaiken kaikkiaan voimme kuitenkin todeta, että ashwagandha on ravintolisä, joka on kokeilemisen arvoinen aivan kaikille.

Immuunijärjestelmä

Ashwagandhan tiedetään vaikuttavan immuunijärjestelmässä. Kasvin sisältämät antioksidantit kehittävät kehon puolustusjärjestelmää vapaita radikaaleja vastaan.

Immuunijärjestelmän vahvistuminen taas näkyy kehossa monella tapaa. Se auttaa sinua välttämään sairastumisen ja suojaa infektioilta. Vahva immuunijärjestelmä on terveen elämän edellytys.

Hallitse ahdistusta

Ashwagandha tunnetaan sen rauhoittavasta vaikutuksesta. Monet käyttävät sitä apuna stressiin ja ahdistuksen tunteeseen. Jos kärsit joko stressistä tai ahdistuksesta, on ashwagandha kokeilemisen arvoinen luonnonlääke. 

Tutkimuksissa on todettu erityisesti adhwagandha-juuriuutteen helpottavan stressiä alentamalla kortisolitasoa. Tuloksena on rentoutunut keho ja keveämpi mieli.

Tulehdusten helpotus

Tulehdusten helpotus eli anti-inflammatoriset vaikutukset yhdistetään myös ashwagandhan käyttöön. Erityisesti sen on todettu auttavan kroonisten tulehdusten kanssa. 

Tulehdustila liittyy useisiin eri sairauksiin ja terveysongelmiin. Se on yleinen syy huonolle ololle, kivulle ja terveysongelmille. 

Kun tulehdustila saadaan kuriin, myös elämänlaatu paranee. Yksinkertaisesti sanottuna ashwagandhan vaikutuksena on, että tulehdusoireet lievenevät.

Energia- ja vireystason nosto

Yksi ashwagandhan suosituimmista vaikutuksista on oman energiatason lisääminen. Keho ei väsy yhtä helposti ja vireystaso pysyy pidempään koholla. Tästä on tehty myös tutkimus, jonka mukaan ashwagandha vaikuttaa positiivisesti energiatasoihin.

Paremmat yöunet

Ashwagandha tunnetaan ehkä parhaiten sen unenlaatua parantavasta vaikutuksesta. Saatat ihmetellä, kuinka tämä on mahdollista. Juurihan kerroimme ashwagandhan pitävän yllä hyvää energiatasoa. 

Ashwagandha ei suoraa saa sinua nukkumaan paremmin vaan se kehittää uni-valve-rytmiä. Eli päivällä olet energinen ja yöllä sinua alkaa nukuttaa. Usea uniongelmainen on löytänyt apua ashwagandhan käytöstä.

Parantunut lihasvoima ja kestävyys

Myös urheilijat käyttävät ashwagandhaa. Sen käyttö on yhdistetty parantuneeseen liikuntakykyyn. Lihasvoima kasvaa ja kestävyys lisääntyy. Eli vaikutukset liikuntaan ovat suuret. 

Jotkut aineen tutkijat ovat myös ehdottaneet, että ashwagandhalla voitaisiin vähentää liikuntaan liittyviä lihasten loukkaantumisia.

Muut hyödyt

Ashwagandha hyödyt eivät kuitenkaan lopu tähän vaan lisäksi sen käyttöön liitetään pitkä lista erilaisia hyötyjä. Hyötyjen saaminen riippuu usein yksilöstä. 

Aine ei toimi täysin samalla tapaa kaikkien kehossa. Esimerkiksi ashwagandhan on tutkittu lisäävän kognitiivisia toimintoja, kuten parantavan muistia. Sillä on myös kehon hormoneja säätelevä vaikutus. 

Säännöllisessä käytössä ashwagandha voi vaikuttaa positiivisesti kortisolitasoon, testosteronin määrään ja verensokeriin.

Mitä ovat ashwagandha haitat?

Ashwagandhalla on pitkä lista hyötyjä, mutta valitettavasti myös muutamia mahdollisia haittoja. Eli ashwagandhaa kannattaa aloittaa syömään varovaisesti. Jos käyttämäsi lisän annosmäärää voi itse vaihdella, aloita pienimmällä mahdollisella määrällä. Näin näet, saatko sinä mahdollisia haittoja tämän ravintolisän käytöstä.

Suurimmat haitat liittyvät yleensä vatsavaivoihin. Esimerkiksi ashwagandha voi aiheuttaa ripulia, pahoinvointia tai mahakipua. Kun aloitat pienellä annoksella, huomaat oireet luultavammin lievinä. Lopeta käyttö, jos saat siitä ei toivottuja oireita.

Myös väsymys on mahdollinen ashwagandhan sivuoire. Sitä voi pitää joko haluttuna tai ei haluttuna oireena. Erityisesti tulee olla varovainen, jos käyttää rauhoittavia lääkkeitä, koska ashwagandhan on huomattu syventävän niiden vaikutusta. Jos ashwagandha aiheuttaa esimerkiksi uneliaisuutta, ei sitä tulisi syödä ennen autolla ajamista tai muuta tarkkaavaisuutta vaativaa toimintaa.

Ashwagandha haitat on yhtä tärkeää tietää kuin sen hyödyt. Vaikka luonnon lääke onkin tehokas ja hyvä terveydelle, ei se sovi kaikille tai kaikkiin elämäntilanteisiin. Muista myös puhua ashwagandhan käytöstä lääkärisi kanssa. Erityisen tärkeää tämä on, jos käytät muita lääkkeitä. Ashwagandhan on tällä hetkellä todettu vaikuttavan esimerkiksi rauhoittaviin ja immunosupressiivisiin lääkkeisiin.

Huomioi myös, että ashwagandhaa ei tule koskaan käyttää yli sallitun annosmäärän. Muista lukea tarkkaan käyttämäsi tuotteen annosmäärät! Jos vaihdat eri valmisteeseen, muista tarkistaa annosmäärä. Liiallisen ashwagandhan käyttö on yhdistetty esimerkiksi maksan ongelmiin.

Ashwagandha aamulla vai illalla?

Periaatteessa ashwagandha voidaan syödä milloin tahansa. Kun hankit ravintolisän, noudata aina ensimmäisenä sen määräyksiä. Toisia tuotteita on tarkoitettu syötäväksi kerran päivässä, kun taas muita kahdesti päivässä. Ashwagandha hyödyt eivät muutu valtavasti riippumatta siitä, syötkö lisän aamulla vai illalla.

Jos ashwagandha haitat vaivaavat sinua, voit myös kokeilla ottaa ravintolisää eri vuorokauden aikana. Moni ashwagandhaa käyttävä kuitenkin suosii lisän syöntiä aamulla ja nimenomaa aamupalan yhteydessä. Tämä johtuu lähinnä siitä, että lisällä on energisoiva vaikutus. 

Vaikka ashwagandha parantaakin unta, ei se suurimmalla osalla käyttäjistä aiheuta väsymystä välittömästi ottamisen jälkeen. Ashwagandha vaikuttaa uneen ennemminkin päivärytmin luomisen kautta. Eli jos ashwagandha energisoi sinua valtavasti, kannattaa sitä ottaa vain aamuisin.

Yhteenveto

Nyt tiedät aswhagandhan haitat ja hyödyt. Kerrataan vielä ne lyhyesti:

Harkitse siis näitä ja pohdi voisiko ashwagandha sopia sinulle päivittäiseen käyttöön.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top
treenikunkku-uutiskirje