Proteiinijauhe – Lisäravinne

EAA-lisaravinne

Proteiinin tärkeys ravinnossa

Proteiinit ovat tärkeitä ravintoaineita, joita ihmisen täytyy saada tarpeeksi esimerkiksi ruokavalmisteista tai proteiinijauheista. Proteiinia tarvitaan lihasmassan ylläpitämisessä sekä proteiinien aiheuttamien puutostilasairauksien ehkäisemisessä. Liikunnalliset ja urheilua harrastavat ihmiset tarvitsevat erityisesti proteiinia lihasten kasvattamiseen ja ylläpitämiseen. Ihmisen elimistö ei kykene varastoimaan proteiineja hyvin, vaan se voi hyödyntää kerrallaan vain 20–40 grammaa proteiinia. Ylimääräinen hapetetaan energiaksi.

Proteiinijauhe-scooppi

Mitä on proteiinijauhe eli ”Hera”?

Heraproteiini on suosituin proteiinijauheista. Heraproteiinijauhe valmistetaan maidosta juuston valmistuksen yhteydessä, joka tekee siitä eläinperäistä proteiinia. Proteiinijauheet omaavat korkean proteiinipitoisuuden, joka on yleensä valmistajasta riippumatta 75–90 prosenttia. Proteiinijauheet omaamat hyvän imeytymiskyvyn ja se on yleensä hyvä nauttia heti treenin jälkeen.

Proteiinijauhe urheilussa

Proteiinijauheen käyttö on helppoa jokapäiväisessä elämässä. Se on terveellinen, helppokäyttöinen ja hyvänmakuinen tapa lisätä proteiinia omaan ruokavalioon. Proteiinijauhoa voi lisätä esimerkiksi puuroon tai suoraan veteen. Lisäksi sitä voi lisätä smoothieen, johon se tuo proteiinin lisäksi hyvää makua.

women-proteinshake

Erilaisia proteiinijauheita

Proteiinijauheita löytyy myös laajavalikoima. Herkkävatsaisille löytyy laktoosittomia sekä vatsalle ystävällisiä laktoositonta proteiinijauhoa. Vegaanisen ruokavalion omaaville löytyy myös vegaanisia proteiinijauhoja. Vegaaniset proteiinijauhot ovat erinomaisia lisiä vegaaniseen ruokavalioon. Markkinoilla on myös maustamattomia proteiinijauheita, joita suositellaan enemmän leivontaan ja ruuanlaittoon.

Kenelle proteiinijauheet sopivat?

Proteiinijauheet sopivat kaikille aktiivista liikuntaa harrastaville. Liikuntamuotona ei suinkaan tarvitse olla kuntosaliharjoittelu tai jokin huippu-urheilu. Liikuntamuodoksi sopii ihan perinteinen lenkkeilykin tai kävely.  Proteiinijauheet sopivat niin kasvavalle lapselle tai vanhalle ihmiselle sekä normaalille aikuiselle. Proteiinilisä tukee kasvua ja esimerkiksi painonhallintaa, jos tavoitteena on lihasten kasvatus, laihdutus tai painonhallinta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että proteiinilisät ja jauheet eivät kuitenkaan korvaa hyvää ja ravintorikasta ruokavaliota. Eli heraproteiini kannattaakin ottaa lisäksi ruokavalioon, kun muu ruokavalio on kunnossa.

Protein-scoop

Mistä proteiinijauheita sitten saa?

Proteiinijauheiden valmistajia ja merkkejä on lukuisia erilaisia. Merkkejä kannattaakin vertailla ja etsiä se itselleen sopivin. Jauheista löytyy myös paljon erimakuja, joita voi soveltaa erikäyttötarkoituksiin, kuten leivontaan. Itse olen sekoittanut proteiinijauhetta esimerkiksi normaaleihin muroihin ja smoothieihin sekä puuroon.

Fittnesstukun sivut tarjoavat laajan valikoiman proteiinijauheita edulliseen hintaan. Suosin itse tätä sivua.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top