L-glutamiinin hyödyt treenaamisessa

l-glutamiinin hyödyt

Glutamiini on suosittu ravintolisä, joka on erityisen tunnettu kehonrakennuspiireissä. Sen on todettu auttavan ehkäisemään lihasten hajoamista (kataboliaa), tukemaan lihaskasvua (anaboliaa), vahvistamaan immuunijärjestelmää ja tehostamaan glykogeenin varastointia.

Tämä artikkeli tarjoaa selkeää tietoa siitä, miten glutamiini voi hyödyttää sinua treenaamisessa ja yleisessä hyvinvoinnissa.

Monet kehonrakentajat sisällyttävät glutamiinia päivittäiseen lisäravinteiden saantiinsa. Se löytyy usein heidän kuntosalilaukuistaan ja proteiinijuomista. 

Vuosien saatossa on ymmärretty, että glutamiinin käytöllä on neljä päähyötyä: 

Mitä on l-glutamiini?

Glutamiini on ei-välttämätön aminohappo, mikä tarkoittaa, että ihmiskeho pystyy tuottamaan sitä itse. Sitä syntetisoidaan eri kudoksissa, kuten luustolihaksissa, maksassa ja rasvakudoksessa. Tämä tekee siitä ainutlaatuisen, sillä keho voi valmistaa sitä tarpeen mukaan.

Glutamiini on verenkierrossa runsaimmin esiintyvä aminohappo. Se muodostaa 61 % solunsisäisistä vapaista aminohapoista, erityisesti lihaskudoksessa, kun taas haaraketjuiset aminohapot (BCAA:t) muodostavat vain 8,4 % tästä varastosta. 

Glutamiinin erityinen rakenne, jossa on kaksi typen sivuketjua, sisältää 19 % typpeä, mikä tekee siitä tärkeän typen kuljettajan lihassoluihin. Tämä on keskeistä lihasten kasvattamisessa ja toiminnassa.

Glutamiinin hyödyt

Glutamiinin päähyöty on sen kyky tehostaa palautumista erityisesti kovaa treenaaville, kuten kuntosaliharjoittelijoille. Tämä nopeampi palautuminen mahdollistaa useammin ja tehokkaammin tapahtuvan harjoittelun, mikä edistää lihasten nopeampaa kasvua ja vahvistumista.

Glutamiini tarjoaa myös muita hyötyjä, kuten suoliston ja vatsan terveyden mahdollinen parannus sekä immuunipuolustuksen vahvistuminen. Vahvempi immuunijärjestelmä auttaa pysymään terveenä, mikä on tärkeää etenkin tavoitteellisessa treenaamisessa, sillä sairastumiset ja loukkaantumiset ovat merkittäviä kehityksen esteitä.

L-Glutamiinin käytöllä voidaan myös vahvistaa lihasten kasvua luonnollisesti. Sen avulla palautuminen nopeutuu, mikä antaa mahdollisuuden treenata useammin ja tehokkaammin, edistäen näin lihasten kasvua.

Glutamiinin käytöstä voi olla hyötyä myös dieetin aikana. Monet salitreenaajat dieettaavat ajoittain, mutta eivät halua menettää lihasmassaa tänä aikana. Vaikka pientä lihasten menetystä on vaikea välttää dieetillä, glutamiinin käyttö voi auttaa ehkäisemään lihasten surkastumista. 

Glutamiinin avulla voidaan siis minimoida dietin aiheuttamaa lihasten menetystä, tukien samalla lihasten säilymistä ja kasvua.

Hyviä L-glutamiini lisäravinteita

Alta löydät meidän totemia hyviä l-glutamiini lisäravinteita, joita voimme suositella. Katso kuitenkin myös vertailumme, jossa selvitämme, mikä on paras l-glutamiini treenaajalle.

1. Chained nutrition L-glutamine

glutamiinin-hyödyt-treenaamisessa

Chained Nutritionin Pure Glutamine on korkealaatuinen L-glutamiinia sisältävä ravintolisä. Tämä tuote edistää nopeampaa palautumista ja auttaa lihasmassan kasvussa. 

Pure Glutamine sisältää 100 % puhdasta L-glutamiinia ja tarjoaa 100 annosta per purkki.

2. Star Nutrition L-glutamine

glutamiinin-hyödyt-treenaamisessa

Star Nutritionin L-glutamiini on huippulaatuista ja välttämätön lisäravinne erityisesti intensiivisesti treenaaville. Se ylläpitää proteiinisynteesiä, mikä on keskeistä lihaskudoksen rakentumisessa ja ylläpidossa.

L-glutamiinin puute voi johtaa proteiinisynteesin heikentymiseen ja kataboliseen tilaan, jossa kehon omat proteiinit alkavat hajota.

Star Nutrition on kehittänyt tuotteensa entistä paremmalla koostumuksella ja muotoilulla, jotta käyttäjät saavat parhaan mahdollisen hyödyn tuotteesta.

Glutamiini lisäravinteen käyttö

Glutamiinia ja L-glutamiinia myydään sekä puhtaina aineina että proteiinipitoisissa tuotteissa, kuten proteiinijauheissa, -pirtelöissä ja -juomissa. Kehonrakentajat usein lisäävät glutamiinia palautusjuomaansa, mikä on suosittu tapa käyttää sitä.

Glutamiinin yhdistäminen proteiinin kanssa on kätevää, koska se on usein mauton. Sitä voi lisätä monenlaisiin juomiin tai vaikka aamupuuroon myös tämän vuoksi. On kuitenkin huomattava, että glutamiini on valmistajien mukaan epästabiili liuoksessa ja tulisi siksi nauttia pian sekoittamisen jälkeen.

Jotkut valmistajat suosittelevat jakamaan glutamiinin annostuksen päivän aikana, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Glutamiinin ottaminen ennen nukkumaanmenoa ja heräämisen jälkeen voi olla hyödyllistä.

Kuinka paljon glutamiinia tulisi nauttia?

Yleinen suositus on ottaa vähintään 5 grammaa glutamiinia 30 minuuttia ennen treenausta ja sen jälkeen, sekä vielä 5 grammaa ennen nukkumaanmenoa. 

Pitkäaikaisessa käytössä riittää, että nautitaan tietty päivittäinen määrä glutamiinia, mikä tuottaa saman vaikutuksen.

Yhteenveto

Yhteenvetona, L-glutamiini tarjoaa monia hyötyjä treenaajille. Se auttaa palautumisessa, vahvistaa immuunijärjestelmää, ja voi auttaa säilyttämään lihasmassaa dieettien aikana.

Kuten kaikkien lisäravinteiden kanssa, on tärkeää muistaa, että ne ovat vain osa kokonaisvaltaista ravinto- ja harjoitusohjelmaa. Kehittäessäsi treenaus- ja ravintosuunnitelmaasi, pidä mielessäsi glutamiinin potentiaaliset hyödyt ja sovita sen käyttö yksilöllisiin tarpeisiisi ja tavoitteisiisi. 

Muista myös, että terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat avainasemassa saavuttaessasi optimaalisen fyysisen kunnon ja terveyden.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top