Soutulaite hyödyt – Miksi hankkia soutulaite?

soutulaite-hyodyt

Oletko koskaan ollut soutamassa ja jälkikäteen tajunnut, että koko kehosi on aivan tuskissaan kivusta? Tämä jo itsessään todistaa, että soutaminen on todella tehokas tapa treenata kroppaa. Onneksi saadaksesi soutamisen hyödyt sinun ei tarvitse aina lähteä järvelle soutuveneellä.

Soutulaite vaikuttaa yksinkertaiselle ja arkiselle tavalle liikkua, mutta sen takana piilee paljon enemmän. Soututreenillä pääsee harjoittamaan koko kehoa erittäin tehokkaasti ja soutulaite laihdutus onkin yksi monien laihduttajien suosikeista. 

Lue eteenpäin ja saat tietää, mitä ovat soutulaite hyödyt, mikä on paras soutulaite treeni sekä tietenkin enemmän laihdutuksesta soutulaitteen avulla.

Miksi valita soutulaite?

Soutulaite on laite, joka saa kehon imitoimaan soutuliikettä eli airojen työntämistä eteenpäin ja sitten vetämistä takaisin kohti itseä. Liikkeessä koko ylävartalo liikkuu. Eli ”airoja”, mutta soutulaitteen tapauksessa kahvaa, työnnettäessä eteen keho liikkuu hieman eteenpäin ja airoja itseen päin vedettäessä siirrytään enemmän takanojaan.

Soututekniikoita on kuitenkin muutamia erilaisia ja niistä tulee löytää itselle sekä tietenkin käytetylle laitteelle sopivin.

Perinteisesti soutulaitteessa on vaakasuorassa sinua kohti oleva kahva, jossa on kiinni vaijeri, joka kulkeutuu laitteen sisällä olevaan pyörään. Treenaaja vetää kahvasta kohti itseään ja palaa sitten kahvan kanssa takaisin kohti laitteen etuosaa. Vaijerista näkyvä osa pitenee ja lyhenee liikkeen mukana. 

Treenin aikana istutaan penkissä, joka on suunnilleen samalla tasolla kuin vaijerin lähtökohta tai hiukan sen alapuolella. Soutulaite on yleensä muodoltaan pitkä ja matala.

Soutulaite on monipuolinen treeniväline, joka yhdellä liikkeellä vaikuttaa ympäri kehoa. Liike on helppo, mutta tehokas.

Soutulaite hyödyt lyhyesti

Löydät artikkelin alhaalta lisää soutulaitteen hyötyjä. Tässä kuitenkin tärkeimmät soutulaite hyödyt:

 • Tarvitsen vain yhden laitteen koko kehon treenaamiseen.
 • Treenaa suuria lihasryhmiä ja pieniä lihasryhmiä samalla.
 • Polta kaloreita ja laihduta tehokkaasti. Soutulaite laihdutus on tehokas tapa päästä kuntoon.
 • Perussoutuliike on erittäin helppoa oppia, joten sopii myös aloittelijalle.
 • Soutulaite mahtuu pieneenkin tilaan, koska sen säilytyskoko on eri kuin käyttökoko.
 • Soutulaite treeni sopii monen tyyppisille ja ikäisille treenaajille sekä aivan aloittelijasta ammattilaiseen.
 • Liikkuvampi keho ja parantunut koordinaatio.
 • Paranna hapenottokykyä ja tunne oma kehosi paremmin.
soutaminen

Soutulaite laihdutus

Moni laihduttaja valitsee nimenomaa soutulaitteen treenimuodokseen ja tämä ei ole ihme. Soutaminen on ideaali tapa laihduttaa. Liike tapahtuu koko vartalossa, jonka takia yhdellä liikkeellä voidaan treenata kokonaisvaltaisesti useita lihasryhmiä. Soutu saa myös hikoilemaan ja polttaa rasvaa.

Soutuliikkeessä ovat mukana niin käsivarsien lihakset kuin jalkojenkin lihakset, mutta myös vatsalihakset ja selkälihakset. Erityisesti isot lihasryhmät ovat rasituksen kohteena ja tämän onkin tutkimuksissa todettu olevan tehokas tapa laihduttaa. 

Energian kulutus on suurempi, koska mukana ovat useat lihakset ja isot lihakset, toisin kuin pienemmissä tietylle alueelle kohdistuvissa treeniliikkeissä.

Jos haluat polttaa kaloreita tehokkaasti sisätiloissa ja yhdellä treenilaitteella, soutulaite laihdutus on kuin sinua varten tehty.

Opi hallitsemaan kehoasi

Soutulaitteen tarkoitus ei ole vain treenata kehoasi tai auttaa sinua laihtumaan. Kyse on liikkeestä, joka auttaa sinua oppimaan oman kehosi rajat ja hallitsemaan niitä. 

Liike on eteenpäin työntävää ja takaisin päin vetävää. Tämä saa koko kehon työskentelemään yhtenäisenä järjestelmänä. Tuloksena ovat parempi hallinta omasta kehosta sekä sen koordinaatiosta.

Jos sinua kiinnostaa yleisesti kehittyminen liikunnassa ja treenaamisessa, soutulaite on helppo tapa päästä alkuun. Muut treeniliikkeet tuntuvat helpommilta, kun oma keho ja sen rajat ovat sinulle tutummat. 

Soutu perusliikuntamuoto, jota voisi verrata esimerkiksi juoksuun, mutta soutu vain onnistuu sisätiloissa ympäri vuoden ja se keskittyy paljon ylävartaloon.

Kun harjoittelet soutua säännöllisesti, kestävyytesi ja hapenottokykysi paranevat. Tästä on hyötyä myös muissa liikuntamuodoissa ja ei pelkästään soudussa. Myös kehon liikkuvuus paranee, koska treeni pakottaa koko kehon liikkumaan eteen ja taaksepäin.

Soutulaite treeni

Kaikki soutulaitteet mahdollistavat soutuliikkeen suorittamisen. Liike on helppoa oppia ja suorittaa soutulaitteella, joten se onnistuu niin kotona kuin salillakin ilman valmentajan apua. 

Soutuliike vaikuttaa useissa lihaksissa ympäri kehoa. Se on esimerkiksi hyvä treeniliike, jos haluat treenata hauiksia, hartiaseudulla olevia lihaksia sekä selkää, mutta myös vatsalihaksia ja jalkojen lihaksia.

Soutulaitteen treeniliikettä voi kuitenkin vaihdella ja muokata erilaiseksi esimerkiksi vastusta tai soutuliikkeen pituutta muuttamalla. Nämä mahdolliset vaihtelut riippuvat kuitenkin täysin soutulaitteesta ja sen ominaisuuksista.

No, millaiseen treeniin soutulaitetta sitten yleensä käytetään? Alla lyhyt listaus eri treenitavoista:

 • Alkulämmittely: Monet salilla käyjät aloittavat soutulaitteella. Kevyt soutaminen ennen varsinaista treeniä lämmittää lihakset mukavasti ja näin voidaan esimerkiksi välttää loukkaantumisia raskaassa lihaskuntotreenissä.
 • Valmiit treeniohjelmat: Osassa soutulaitteita on valmiit ”soutureitit”, jotka toimivat valmiina tietyn aikaa kestävänä treeniohjelmana. Niissä vastus ja nopeus vaihtelevat treenin aikana. Jos et ole varma, mitä tehdä soutulaitteella, tämä on helppo paikka aloittaa.
 • Kestävyystreeni: Toinen suosittu soutulaite treeni on kestävyyden harjoitus. Soututahti pidetään kohtuullisen alhaisena. Sen tulee rasittaa kehoa, mutta silti mahdollistaa pitkään soutaminen.
 • Intervallitreeni eli HIIT-treeni: High Intensity Interval Training -treeni sisältää lyhyitä tehokkaita treenihetkiä (esimerkiksi 30s–1min) ja niiden välissä taukoja (esimerkiksi 1–3min) peräjälkeen. Soutuliikkeen tulee olla nopeaa, tehokasta ja saada hiki virtaamaan.

Soutulaitteen hankintaohjeet

Saimmeko sinut vakuutettua siitä, että soutulaite on juuri sinulle sopiva treenimuoto? Haluatko ostaa soutulaitteen osaksi kotikuntosalia? Tässä muutamia vinkkejä, joilla pääset alkuun soutulaitteen hankkimisessa. Voit myös katsoa vertailumme parhaasta soutulaitteesta kotiin.

 • Aloita testaamalla soutulaitteita paikallisella kuntosalilla. Pääset parhaiten alkuun soutulaitteet hankinnassa, jos tiedät hiukan mistä sinä pidät ja mikä soutulaite sopii sinulle parhaiten.
 • Minne haluat soutulaitteen sijoittaa? Mittaa, että soutulaite mahtuu valittuun paikkaan. Ota huomioon laitteen säilytyskoko ja käyttökoko. Pieneen kokoon taitettava soutulaite mahtuu myös ahtaisiin paikkoihin. Huomioi myös, että sinulle jää tilaa tehdä soutuliikettä kunnolla ilman, että telot itseäsi muihin laitteisiin, huonekaluihin tai seiniin.
 • Kunnon kuntosali vai pientä kotikäyttöä? Soutulaitteita myydään moniin eri käyttötarkoituksiin. Kotikäyttöiset laitteet ovat usein halvempia, mutta myös heiveröisempiä verrattuna kuntosalitasoisiin laitteisiin.
 • Sisältääkö soutulaite omia treeniohjelmia? Kalliimmista treenilaitteista löytyy omat treeniohjelmat. Nämä ovat käytännöllisiä, jos et jaksa aina itse miettiä, millaisen treenin tällä kertaa suorittaisit. Parhaat soutulaitteet tarjoavat myös ominaisuuden luoda omia treeniohjelmia, joissa vastukset ja muut ominaisuudet vaihtuvat sinun mieltymystesi mukaan.
 • Mitkä vastukset ja tehon tarvitset? Kiinnitä huomiota, miten raskas/helppo treeni on mahdollista laitteella. Jos intervallitreenit kiinnostavat sinua, kannattaa samoin tein ostaa laite kunnon vastuksilla. Pelkkään lämmittelyyn taas sopii hiukan halvempi ja kevyempi malli.
 • Muista myös mukavuus! Treenaaminen unohtuu äkkiä, jos kokemus ei ole tarpeeksi mukava. Kiinnitä siis huomiota myös soutulaitteen penkkiin ja kahvaan sekä muihin mahdollisiin lisävarusteisiin. Äläkä unohda pohtia, mihin jalkasi laitat soututreenin aikana. Osassa laitteista on säädettävät jalkapidikkeet, kun taas toiset laitteet odottavat sinun tukeutuvan lattiaan.
 • Onko soutulaitteella omia rajoituksia? Kun olet viimein löytänyt täydellisen soutulaitteen, muista vielä tarkistaa, ettei sillä ole mitään käyttörajoituksia. Näitä voivat esimerkiksi olla käyttäjän paino tai pituus, rajoitukset käyttöpaikalle tai tarvittava tila laitteen ympärille.
Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top