Juoksumattotreeni – eri treenejä

juoksumattotreeni

Juoksumatto treeni on tehokas tapa parantaa kuntoa, polttaa kaloreita ja saavuttaa tavoitteita juoksuharrastuksessa. Juoksumatolla voi tehdä monipuolisesti erilaisia treenejä, kuten intervallitreeniä ja muita nopeutta sekä kestävyyttä parantavia harjoituksia. 

Juokseminen juoksumatolla on myös erittäin kätevää, sillä se sopii kaikentasoisille juoksijoille ja mahdollistaa treenaamisen säästä riippumatta. 

Tämä artikkeli esittelee erilaisia juoksumattotreenejä, joilla voit polttaa kaloreita sekä parantaa nopeutta ja kestävyyttä. Eri juoksumatoissa ei välttämättä ole kaikkia samoja ominaisuuksia.

Lisäksi kerromme miten voit juosta juoksumatolla turvallisesti ja tehokkaasti. Aloita matkasi kohti parempaa kuntoa ja lue lisää juoksumattotreenistä!

Miten juosta juoksumatolla?

Juoksumatolla juokseminen voi aluksi tuntua hieman erilaiselta kuin ulkona juokseminen, mutta oikean tekniikan ja astelun avulla voit saada parhaan hyödyn juoksumatosta. Tärkeintä on muistaa, että juoksumatolla juokseminen on turvallista, kun noudatat perusohjeita.

Ensinnäkin, juoksumatolla juostessa on tärkeää säätää askelpituutta. Askelpituuden tulisi olla sopiva juoksijalle, jotta juoksu on mukavaa ja tukevaa. Juoksumatolla juoksemisen askelpituus saattaa olla hieman pienempi kuin ulkona juostessa, sillä matolla juokseminen on hieman jäykempää.

Toinen tärkeä asia juoksumatolla juoksemisessa on juoksuvauhdin hallinta. Juoksumatolla juoksemisessa juoksuvauhti on helppo hallita, sillä juokseminen juoksumatolla on tasaisempaa kuin ulkona juokseminen. Tämä tarkoittaa sitä, että juoksuvauhti ei vaihtele juoksumatolla juostessa samalla tavalla kuin ulkona juostessa. Juoksuvauhdin hallinta on tärkeää, sillä se auttaa juoksijaa saavuttamaan tavoitteet.

Juoksumatolla juokseminen on tehokkaampaa, kun käytetään kävelyn ja juoksun vaihtelua. Tämä auttaa vähentämään väsymystä ja parantaa kuntoa. Kävelyn ja juoksun vaihtelu on erityisen hyödyllistä, jos tavoitteena on polttaa kaloreita tai parantaa kestävyyttä. Seuraamalla näitä perusohjeita voit saada parhaan hyödyn juoksumatolta ja saavuttaa tavoitteesi.

Juoksumatto treeni nopeudelle ja kestävyydelle

Juoksumattotreeni on tehokas tapa polttaa kaloreita ja saavuttaa parempi kunto. Juoksu on yksi tehokkaimmista kardiotreeneistä, ja juoksumatto tarjoaa turvallisen ja mukavan alustan juoksemiseen.

Seuraamalla näitä treenivinkkejä voit saada parhaan hyödyn juoksumatolta ja voit polttaa kaloreita tehokkaasti sekä kehittää nopeutta ja kestävyyttäsi.

1. Intervallitreenit

Suorita juoksumatolla intervallitreeniä. Intervallitreeni tarkoittaa lyhyitä, kovia juoksusuorituksia, joita seuraa lyhyet palautusjaksot. 

Tämä treenitapa on erittäin tehokas kalorien polttamiseen ja kestävyyskunnon parantamiseen. Voit esimerkiksi juosta 30 sekuntia kovaa ja sitten kävellä tai juosta hitaammin 30 sekuntia palautusjaksolla. Toista tämä sarja 10-15 kertaa.

2. Vauhdin muuttaminen

Muuta juoksumaton vauhtia. Tämä treenitapa on erittäin tehokas kalorien polttamisessa ja juoksukunnon parantamisessa. 

Voit esimerkiksi juosta 5 minuuttia hitaasti, sitten juosta 2 minuuttia kovaa ja sitten juosta 3 minuuttia hitaasti. Toista tämä sarja useita kertoja.

3. Kaltevuuden muuttaminen

Käytä juoksumatolla kaltevaa juoksua. Kalteva juoksu tarkoittaa juoksemista juoksumatolla kaltevassa asennossa. Tämä treenitapa on erittäin tehokas kalorien polttamisessa ja lihaskunnon parantamisessa.

Voit esimerkiksi juosta 5 minuuttia tasaisesti, sitten kääntää juoksumatolla kaltevaksi ja juosta 5 minuuttia kaltevassa asennossa. Toista tämä sarja useita kertoja.

juoksumattotreeni

Milloin kannattaa treenata juoksumatolla?

Juoksumatto on erittäin monipuolinen treeniväline, jonka avulla voit parantaa kestävyyttä, polttaa kaloreita ja parantaa nopeutta sekä vahvistaa jalkojasi. Mutta milloin juoksumatto treeni on erityisen tehokasta? Tässä on muutamia tilanteita, joissa juoksumatto treeniä kannattaa harkita:

Juoksumatto tarjoaa tasaisemman juoksuradan kuin ulkona juokseminen, ja se mahdollistaa tarkan vauhdin seurannan. Tämä tekee juoksumatosta erinomaisen välineen nopeuden parantamiseen.

Juoksumattotreeni on myös erittäin hyödyllinen, jos jalkavaivat estävät ulkoilutreenin. Nimittäin juoksumatto tarjoaa pehmeän juoksuradan, joka vähentää jalkojen rasitusta. Juoksumattotreeni on erinomainen vaihtoehto, jos esimerkiksi kävely tai juoksu ulkona aiheuttaa jalkavaivoja.

Juoksumattotreeni on myös erittäin monipuolinen ja tehokas tapa parantaa kuntoa. Se tarjoaa mahdollisuuden treenata eri tavoitteiden saavuttamiseksi sääolosuhteista riippumatta. Muun muassa näiden syiden takia kannattaa treenata juoksumatolla.

Mikä juoksumatto treeni sopii kaikille?

Aloittelijoille juoksumatto tarjoaa turvallisen ja mukavan paikan aloittaa juoksu- tai kävelyharjoitukset. Se antaa mahdollisuuden säätää juoksu- tai kävelynopeutta ja kulkea matolla juuri oman kunnon mukaan. 

Juoksumatto myös antaa mahdollisuuden juosta tai kävellä sisätiloissa, mikä on erityisen hyvä vaihtoehto talviaikaan tai silloin kun ulkona on liian kuuma tai kolea juosta.

Kokeneemmille juoksijoille juoksumatto tarjoaa mahdollisuuden harjoitella erilaisia juoksu- tai kävelyharjoituksia, kuten intervalleja, kestävyysjuoksua tai nousujohteista juoksua. 

Juoksumatto soveltuu myös monille muille tavoitteille, kuten painonpudotukselle, kestävyysliikunnan lisäämiselle tai kunnon kohottamiselle. 

Juoksumatolla voi tehdä myös monipuolisia liikuntaharjoituksia, kuten juoksu- ja kävelyliikkeiden lisäksi esimerkiksi kyykkyjä, punnerruksia tai jumppaliikkeitä.

Juoksumatto on monipuolinen kuntolaite, joka soveltuu erilaisiin treeniohjelmiin ja eri tavoitteille. Se tarjoaa turvallisen ja mukavan paikan aloittaa juoksu- tai kävelyharjoitukset sekä mahdollisuuden harjoitella erilaisia juoksu- tai kävelyharjoituksia. 

Juoksumatto soveltuu myös monille muille tavoitteille kuten painonpudotukselle, kestävyysliikunnan lisäämiselle tai kunnon kohottamiselle.

Vinkit juoksumatolla juoksemiseen

Juoksumatolla treenaaminen voi aluksi tuntua yksitoikkoiselta, mutta tämän ei tarvitse olla tilanne. 

Juoksumatolla juokseminen ja treenaaminen voi olla mielenkiintoista ja hauskaa, kunhan tiedät miten voit pitää treenit vaihtelevina ja haastavina.

Tavotteiden asettaminen

Aseta realistisia ja saavutettavia tavoitteita treenaamiselle, esimerkiksi juoksukestävyyden ja nopeuden parantaminen tai painonpudotus. Aloittelija juoksijana, ei ole järkevää asettaa tavoitetta juosta maratonia ensimmäisellä kerralla.

Parempi tavoite olisi esimerkiksi juosta 5 km tietyssä ajassa tai parantaa juoksukestävyyttäsi tietyn ajan kuluessa.

Vaihtele treenejä

Treeniohjelman vaihtelu on tärkeää, jotta treenit eivät käy yksitoikkoisiksi. Juoksumatolla treenaamisen ei tarvitse olla pelkkää juoksemista tai kävelemistä. Voit esimerkiksi lisätä juoksu- ja kävelyintervalleja tai tehdä juoksu- ja kävelyliikkeitä eri nopeuksilla. Voit myös lisätä juoksu- tai kävelymatolla tehtäviä kuntopiiriharjoituksia, kuten kyykkyjä, punnerruksia tai jumppaliikkeitä. 

Näin saat monipuolista liikuntaa koko korpalle ja treenit eivät käy yksitoikkoisiksi.

Kuuntele musiikkia

Käytä myös muita ulkopuolisia apuvälineitä juoksumotivaation ylläpitämiseen, kuten musiikkia, podcasteja tai televisiota, jos juokseminen juoksumatolla tuntuu tylsältä.

Juokse muiden kanssa

Tee juoksumatto treeni toisen kanssa yhdessä, esimerkiksi tekemällä yhdessä juoksu- tai kävelyintervalleja tai juoksulenkkejä.

Miksi juokseminen juoksumatolla kannattaa?

Juoksumatolla juokseminen on erinomainen tapa parantaa kuntoa, laihtua ja saada hyvä mieli. Juoksumatto tarjoaa monia etuja, jotka tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon juoksulenkille ulkona.

Ensimmäinen syy on se, että juoksumatolla juokseminen on erittäin turvallista. Juoksumatolla voit juosta säästä riippumatta, ja se tarjoaa suojan loukkaantumisilta. Juoksumatolla voit myös helposti säätää juoksun nopeutta ja kulkea juuri niin kovaa kuin haluat.

Toinen hyvä syy tehdä juoksumatto treeni on se, että WC on aina lähellä. Jos lähdet pitkälle lenkille voi kodin WC olla mukavampi vaihtoehto, kuin metsä.

Juokseminen juoksumatolla on myös erittäin mukavaa. Juoksumatolla voit juosta omassa rauhassa ja ilman häiriöitä. Juoksumatolla voit myös kuunnella musiikkia tai katsoa televisiota juostessasi. Nämä nostavat juoksukokemuksesi aivan uudelle tasolle.

Juoksumatolla juokseminen on myös erittäin monipuolista. Juoksumatolla voit juosta erilaisilla nopeuksilla, kulkea erilaisilla kulmilla ja harjoitella eri juoksuasentoja.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä juoksumatolla juokseminen on erittäin helppoa aloittaa. Juoksumatot ovat yleensä helppokäyttöisiä ja niitä on saatavilla eri hintaluokissa. Juoksumatolla juokseminen on erinomainen tapa aloittaa juoksuharrastus tai parantaa koko kehon yleiskuntoa.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top