BCAA lisäravinne – Mitä se on ja miten käyttää?

bcaa lisäravinne

Proteiinit koostuvat 20:stä erilaisesta aminohaposta, jotka yhdessä muodostavat ihmiskehon monia erityyppisiä proteiineja. 

Nämä proteiinit toimivat kehossa moninaisilla tavoilla kuten esimerkiksi entsyymeinä, solukalvon reseptoreina tai viestinvälittäjinä solujen välillä. Lisäksi proteiinit ovat keskeisiä lihasten kasvatuksessa ja niiden palautumisessa.

Aktiivisesti urheilevien nuorten ja aikuisten tulisi saada ruokavaliostaan enemmän proteiinia verrattuna vähemmän urheileviin, koska proteiinit eivät vain tue lihasten kasvua, vaan toimivat myös energialähteenä elimistössä, samoin kuin hiilihydraatit ja rasvat. 

Tämä tekee proteiineista tärkeitä myös energiansaannin näkökulmasta. Siksi olemme testanneet markkinoiden parhaat BCAA-valmisteet, jotka tarjoavat hyvän proteiinilähteen.

Mitä on BCAA?

BCAA:t, eli haaraketjuiset aminohapot, voivat merkittävästi edistää suorituskykyä ja lihasten kehitystä erityisesti aktiivisesti urheilevilla henkilöillä.

BCAA koostuu kolmesta ihmiselle välttämättömästä aminohaposta: L-leusiinista, L-valiinista ja L-isoleusiinista. Nämä aminohapot ovat avainasemassa proteiinisynteesin aloittamisessa soluissa, joka on välttämätöntä lihasten kasvulle ja ylläpidolle. Ilman näitä aminohappoja proteiinisynteesi ei tapahdu, mikä tarkoittaa, että aminohapot jäävät hyödyntämättä.

Koska ihmiskeho ei pysty itse tuottamaan näitä välttämättömiä aminohappoja, ne on saatava ruokavalion kautta.

On myös olemassa kuusi muuta välttämätöntä aminohappoa, jotka on myös saatava ravinnosta, sillä keho ei kykene niitä itse valmistamaan. Näiden välttämättömien aminohappojen saanti ruokavalion kautta on olennaista terveydelle ja hyvinvoinnille.

BCAA hyöty

BCAA ovat olennainen osa kuntosaliharjoittelua tuoden monia hyötyjä. Ne tehostavat treenien suorituskykyä, antamalla lisää voimaa ja vaikuttavat positiivisesti lihasten kehitykseen. Lisäksi BCAA:lla on merkittävä rooli kestävyyden lisäämisessä pitkäkestoisissa harjoituksissa.

BCAA auttaa myös palautumisessa. Kovan treenaamisen aiheuttamat vauriot lihaskudoksessa paranevat nopeammin BCAA:n avulla. 

Erityisen arvokasta kuntosalitreenissä on BCAA:n kyky säästää lihasmassaa. Intensiivisen harjoittelun aikana lihakset käyttävät omia glykogeenivarastojaan energiana. Kun nämä varastot hupenevat, lihakset saattavat alkaa hajottaa itseään energian saamiseksi. BCAA:n käyttö kuntosaliharjoittelussa auttaa välttämään tämän lihasta hajottavan vaikutuksen.

Lisäksi BCAA toimii energiavarastona lihaksissa, vähentäen proteolyysia, eli lihasten hajottamista energianlähteeksi. Tämän vuoksi monet suosivat BCAA-valmisteita.

Kuntosaliharjoittelussa BCAA:n sisältämä L-leusiini on erityisen tärkeä, sillä se vaikuttaa positiivisesti lihasproteiinisynteesiin ja edistää sitä. L-isoleusiini puolestaan parantaa glukoosin käyttöä lihasten energiaksi, mikä on tärkeää tehokkaan treenin kannalta.

BCAA käyttö

BCAA:ta saa monista eri lähteistä. Näitä lähteitä ravinnossa on esimerkiksi liha, kala, kana, ja kananmunat. Yleensä normaali ihminen saa välttämättömiä aminohappoja, joita BCAA sisältää ravinnostaan, joten niistä ei kannata erikseen huolehtia.

Jos kuitenkin harrastaa kovaa treenaamista, kuten maratoonien tai kuntosalitreenaamista suosittelisin käyttämään jotain BCAA-valmistetta. BCAA-valmisteita yleensä sekoitetaan treenijuomaan ohjeistettu määrä. 

Tätä treenijuomaa juodaan treenin aikana esimerkiksi sarjojen välissä kuntosalilla. Treenijuomaan voi sekoittaa myös lisäksi esimerkiksi hiilihydraatteja. Emme suosittelisi käyttämään BCAA-valmisteita muuten, kuin treenin ympärillä, jos proteiininsaanti muuten ruokavaliossa on kunnossa.

Esimerkiksi, jos nautit proteiinia tarvittavan määrän tulet saamaan nämä välttämättömät aminohapot jo ravinnosta, jolloin lisä BCAA:sta ei olisi mitään hyötyä. Heraproteiini-valmisteet sisältävät kaikki aminohapot, kuin myös välttämättömät aminohapot.

Mistä BCAA:ta saa?

BCAA saa suurimmaksi osaksi kaikista perinteisistä ruokakaupoista. Suosittelemme kuitenkin panostamaan vähän BCAA-valmisteen laatuun. 

Laadukkaat BCAA-valmisteet ovat hyvänmakuisia, mikä tekee niistä enemmän käyttökelpoisia treenijuomissa. Hyvänmakuiset ovat tietenkin mukavampi nauttia, kuin pahanmakuiset. 

Valmisteiden liukenemisessa on myös eroja, jotka kannattaa ottaa huomioon ostoa tehtäessä. Hyvä laatuiset BCAA-valmisteet liukenevat hyvin ja helposti myös kylmään veteen, mikä tekee niistä mielekkäämpiä.

Olemme suosinut Fitnesstukun nettikauppaa lisäravinteiden ostossa. Fitnesstukun-sivuilta löydän kaikki tarvitsemani treenaamiseen ja etenkin hyvän laatuisia BCAA-valmisteita. Olemme ollut tyytyväinen valmisteiden laatuun ja makuun. Katso tästä testaamamme parhaat BCAA-valmisteet!

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top