BCAA-lisaravinteet

BCAA – lisäravinteet

Proteiinit muodostuvat aminohapoista. Erilaisia aminohappoja on yhteensä 20, joista rakennetaan ihmisen elimistössä lukuisia erilaisia proteiineja. Kaikki proteiinit toimivat elimistössä eri tavalla, kuten entsyymeinä, solukalvon reseptoreina tai viestiaineina solujen välillä. Proteiinit ovat erittäin tärkeitä lihasten kasvattamisessa ja palautumisessa. Paljon urheilevan nuoren tai aikuisen pitäisi saada ravinnostaan enemmän proteiinia, kuin vähemmän urheilevan. Proteiinit voivat toimia myös energia aineina elimistössä, kuten esimerkiksi hiilihydraatit tai rasvat. Tämän takia ne ovat myös tärkeitä energiansaannin kannalta.

Parhaat-lisaravinteet-treenaamiseen
Ladukkaaseen BCAA-valmisteeseen kannattaa panostaa

Mitä on BCAA?

BCAA eli haaraketjuiset aminohapot voivat tehostaa suoritusta ja lihaksen kehitystä kovasti urheilevalla henkilöllä. BCAA sisältää ihmiselle kolmea välttämätöntä aminohappoa L-leusiini, L-valiini ja L-isoleusiinia, jotka auttavat proteiinisynteesin käynnistymistä soluissa. Ilman näitä aminohappoja proteiinisynteesi ei käynnisty soluissa ja aminohapot jäävät käyttämättä. Ihmisen elimistö ei kykene valmistamaan näitä välttämättömiä aminohappoja, joten ne on saatava ravinnosta. Välttämättömiä aminohappoja on näiden lisäksi myös kuusi muutakin, jotka on saatava ravinnosta. Nämäkin aminohapot on saatava ravinnosta, koska ihmisen elimistö ei kykene valmistamaan niitä.

Hyvä BCAA-tuote:

Star Nutrition Ultimate BCAA

parhaat-bcaa-vertailu

Ultimate BCAA – Star Nutritionin korkeapitoinen, erittäin hyvin liukeneva ja hyvänmakuinen BCAA-lisä! Täysin ilman sokeria ja hiilihydraatteja!

  • Instantisoitu – äärimmäisen hyvin liukeneva
  • Ekstrakorkea L-leusiinipitoisuus
  • 6 g BCAA:ta per annos
  • Edistää lihasmassan kasvua ja palautumista
  • Täysin vapaa sokerista ja hiilihydraateista
  • 90% tiivistettyä BCAA:ta!

Haaraketjuiset aminohapot (BCAA) ovat tärkeimpiä tekijöitä optimaalisten treenitulosten tavoittelussa, mikä ei varmasti ole jäänyt keneltäkään treenimaailmassa mukana olevalta huomiotta. BCAA optimoi proteiinisynteesin, edistää lihasmassan kasvua ja varmistaa hyvän palautumisen – tehokkaimpia lisäravinteita, joita markkinoilta löytyy!

Aminohappolisät ovat kehittyneet hiljakseen vuosien kuluessa, mutta edelleen monet tuotteet sisältävät sokeria tai hiilihydraatteja, tai niiden BCAA-pitoisuutta ei ole maksimoitu.

Star Nutritionin Ultimate BCAA, aiemmin tunnettu nimellä BCAA 4:1:1 90%, on valmistettu vastaamaan korkeisiin vaatimuksiin. Tuotteen 90% BCAA-pitoisuus ja täysi sokerittomuus sekä hiilihydraatittomuus takaavat, että jokainen gramma jauhetta merkitsee kehittymistä ja laatua!

Ultimate BCAA on instantisoitu, jotta liukenevuus olisi paras mahdollinen. Maut ovat rakkaita ja tasapainoisia, ilman aminohappotuotteille usein ominaista pistävyyttä tai suuhun jäävää makeutta.

Yksi annos Ultimate BCAA:ta antaa täydet 6 g haaraketjuisia aminohappoja. 

Päivittäinen annossuositus Apple/Lemon Lime/Watermelon: Sekoita 1 mitallinen (7,2 g) jauhetta 250 ml:aan vettä. Nauti harjoittelun yhteydessä. Nauti 1-2 annosta päivässä.

Annoksia pakkauksessa Apple/Lemon Lime/Watermelon: 39

Päivittäinen annossuositus Candy Cola: Sekoita 1 mitallinen (9,5 g) 250 ml:aan vettä. Nauti harjoittelun yhteydessä. 1-2 annosta päivässä.

Annoksia pakkauksessa Candy Cola: 30

Tietoa: Tämä on ravintolisä eikä sitä tule käyttää vaihtoehtona monipuoliselle ruokavaliolle. Päivittäistä annossuositusta ei tule ylittää. Säilytettävä pienten lasten ulottumattomissa. Pidä mielessä monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion ja terveellisen elämäntyylin tärkeys. Tuote on tarkoitettu terveille, yli 18-vuotiaille henkilöille. Mikäli olet raskaana, imetät, kärsit jostakin sairaudesta tai olet lääkityksellä, tulisi sinun ottaa yhteyttä lääkäriin ennen kuin käytät tuotetta.

BCAA hyöty

Tärkein hyöty BCAA:lla on sen tuomat hyödyt treenaamiseen, esimerkiksi kuntosalilla. On tutkittu, että BCAA tuo treeneihin tehoa ja suotuisia vaikutuksia lihaksiin. Lisäksi BCAA on todettu tuovan jaksamista pitkäkestoisissa harjoituksissa, minkä olen itse huomannut treeneissäni. BCAA on todettu auttavan, myös palautumisessa. Lue lisää palautumisesta ja vinkeistä tästä! Haaraketjuiset aminohapot auttavat kudosta palautumaan vaurioista, joita esimerkiksi kova treenaaminen on aiheuttanut lihas kudokseen. Toivotuin ominaisuus kuntosalitreenissä BCAA:lla on sen lihasta säätävä vaikutus. Kovissa treeneissä ja etenkin kuntosalitreeneissä lihakset käyttävät energiavarastoinaan omia glykogeeni varastojaan. Kun varastot ovat loppuneet lihas voi alkaa hajottamaan lihasta energiantarpeen vuoksi, jonka takia BCAA:ta käytetään etenkin kuntosalitreeneissä, koska ei haluta päinvastaista vaikutusta lihakseen. BCAA toimii lihaksessa energiavarastona, jolloin proteolyysi eli hajottaminen (keho käyttää omaa lihaksistoaan energiana) pienentyy huomattavasti. Tämän takia itse suosin BCAA-valmisteita.

 

Kuntosalitreeneissä käytetään myös BCAA:ta nimenomaan L-leusiinin takia. L-leusiini vaikuttaa positiivisesti lihasproteiinisynteesiin ja käynnistää sitä. L-isoleusiini puolestaan edistää glukoosin käyttöä lihasten energiaksi.

BCAA käyttö

BCAA:ta saa monista eri lähteistä. Näitä lähteitä ravinnossa on esimerkiksi liha, kala, kana, ja kananmunat. Yleensä normaali ihminen saa välttämättömiä aminohappoja, joita BCAA sisältää ravinnostaan, joten niistä ei kannata erikseen huolehtia. Jos kuitenkin harrastaa kovaa treenaamista, kuten maratoonien tai kuntosalitreenaamista suosittelisin käyttämään jotain BCAA-valmistetta. BCAA-valmisteita yleensä sekoitetaan treenijuomaan ohjeistettu määrä. Tätä treenijuomaa juodaan treenin aikana esimerkiksi sarjojen välissä kuntosalilla. Treenijuomaan voi sekoittaa myös lisäksi esimerkiksi hiilihydraatteja eli maltoa. En suosittelisi käyttämään BCAA-valmisteita muuten, kuin treenin ympärillä, jos proteiininsaanti ruokavaliossa on kunnossa. Esimerkiksi, jos nautit proteiinia tarvittavan määrän tulet saamaan nämä välttämättömät aminohapot jo ravinnosta, jolloin lisä BCAA:sta ei olisi mitään hyötyä. Heraproteiini-valmisteet sisältävät esimerkiksi kaikki aminohapot, kuin myös välttämättömät aminohapot.

BCAA-lisaravinteet

Mistä BCAA:ta saa?

BCAA saa suurimmaksi osaksi kaikista perinteisistä ruokakaupoista. Suosittelisin kuitenkin panostamaan vähän BCAA-valmisteen laatuun. Laadukkaat BCAA-valmisteet ovat hyvänmakuisia, mikä tekee niistä enemmän käyttökelpoisia treenijuomissa. Hyvänmakuiset ovat tietenkin mukavampi nauttia, kuin pahanmakuiset. Valmisteiden liukenemisessa on myös eroja, jotka kannattaa ottaa huomioon ostoa tehtäessä. Huono laatuiset, kuten Lidlistä saatavat BCAA-valmisteet ovat ainakin oman kokemukseni mukaan huonosti liukenevia ja ei niin hyvänmakuisia. Hyvä laatuiset BCAA-valmisteet liukenevat hyvin ja helposti myös kylmään veteen, mikä tekee niistä mielekkäämpiä.

 

Henkilökohtaisesti olen suosinut Fitnesstukun nettikauppaa lisäravinteideni ostossa. Fitnesstukun-sivuilta löydän kaikki tarvitsemani treenaamiseen ja etenkin hyvän laatuisia BCAA-valmisteita. Olen ollut tyytyväinen valmisteiden laatuun ja makuun. Katso tästä testaamamme parhaat BCAA-valmisteet!