Kotitreeni välineitä – 7 parasta

kotitreeni valineet kotiin

Kotitreenin toteuttaminen on monesti hankalampaa, kuin kuntosalilla tehty treeni. Kuntosalilta löytyy monta eri laitetta samalle lihasryhmälle, kun taas kotona kehonpaino- ja käsipainoliikkeet painottuvat enemmän kotitreeneissä.

Laitteiden avulla treenaaminen on helpompaa, koska laitteet ovat suunniteltu tuottamaan paras ärsytys tietylle lihakselle. Lisäksi liikeradat ovat lukittu laitteissa, joten liike on turvallisempaa tehdä.

Kotitreeneissä ilman välineitä ja varusteita treenaaminen on hankalaa, koska vaikeammat liikkeet vaativat jo hyvää lihasmassaa, kehonhallintaa ja treenitaustaa. Perinteiset punnerrukset, istumaan nousut ja kyykyt ilman lisäpainoa ovat kuitenkin helppo tapa aloittaa kotitreenaaminen.

Suosittelemmekin aloittamaankin niistä, jos välineitä eikä treeni taustaa löydy. Punnerrusten ja kyykkyjen käyminen helpoksi omalla kehonpainolla on ensimmäinen kehityksen merkki. Kun liikkeet käyvät helpoksi kannattaisi harkita treenivälineiden ostoa, kuten kahvakuulien tai käsipainojen.

Mitä on hyvät kotitreeni välineet?

Hyviä kotitreeni välineitä ovat laadukkaat ja kestävät välineet. Esimerkiksi muoviset ja lohkeilevat käsipainot ovat huonoja, koska ne eivät tule kestämään kovassa käytössä.

Lisäksi halvat muoviset painot ovat yleensä väärän painoisia tai epätasapainossa, mikä haittaa treenien toteuttamista. 

Tänä päivänä markkinoille on saapunut säädettäviä käsipainoja, joissa painon määrää voi säätää helposti. Suosimme säädettäviä käsipainoja niiden helppo käyttöisyyden vuoksi.

Myös hyviä välineitä on esimerkiksi hyppynaru, jolla saa hyvän lämmön päälle ennen varsinaista treeniä.

Jos rahaa kuitenkin löytyy ylimääräistä, suosittelisin sijoittamaan esimerkiksi laadukkaaseen juoksumattoon tai johonkin muuhun kuntoilulaitteeseen. Juoksumatto tarjoaisi mukavan tavan mennä lenkille kylmänä talvenakin.

Parhaat kotitreeni välineet

Seuraavaksi esittelemme meidän mielestä parhaat ja tehokkaimmat kotitreeni välineet. Nämä ovat helppo ottaa mukaan omaan kotitreeneihin.

1. Kahvakuulat

Kahvakuulat ovat loistohankinta Sen avulla treeneihin saa juuri sopivasti lisäpainoa ja voimatreenitkin onnistuvat kotona. 

Minulla on parikin 8 kg:n kuulaa. 6–8 kg on hyvän kokoinen kuula aloittelijalle. Tällä hetkellä tosin tuntuu, voimien kartuttua, että 12–16 kg:n kuulille olisi tarvetta. 

Kuulat toimivat loistavana lisäpainoina kyykyissä, askelkyykyissä ja maastavedoissa. Niillä voi tehdä heilautuksia tai treenata keskivartaloa. Ylävartalotreeneissä, kuten pystypunnerruksissa, hauiskäännöissä tai ojentajaliikkeissä kuulat ovat myös suosikkejani. Kahvakuula ei vie paljon tilaa ja treenivälineenä se on todella monipuolinen. Kahvakuulia löytyy paljon erilaisia ja laatuisia.

2. Joogamatto

Hyvä alusta on treenikaverisi lähes aina. Kotona treenatessa alustan käyttö takaa hyvän pidon, sekä lattialla tehtävissä liikkeissä miellyttävän alustan.

Joogaan hyvä ja pitävä alusta on ehdoton. Kehonpainotreeneissä ei tarvita muuta, kuin sopiva alusta. 

Jooga kotitreenit ovat hyviä ja tehokkaita treenejä. Katso parhaimmat joogamatot tästä!

3. Trx-valjaat

Hieman hintavampi hankinta, mutta ehdottomasti hintansa väärtti. Valjaat eivät kuitenkaan ole välttämättömät kotitreeneissä. 

Trx:illä voi treenata koko kropan: jalat(kyykyt, askelkyykyt, pistoolikyykyt, kyykkyhypyt), ylävartalon (soudut, punnerrukset, ojentajat, hauikset) sekä erityisesti keskivartalon. Trx:n vahvuus on sen turvallisuus ja se, että Jokaisessa trx-liikkeessä myös keskivartalo on aina töissä, koska treenit tehdään omalla kehon painolla.

Trx-valjaista on olemassa myös edullisempia versioita (ei nimellä trx). Näistäkin löytyy ihan hyviä vaihtoehtoja.

4. Käsipainot

Käsipainot kannattaa hankkia ensimmäisten välineiden joukossa. Eri painoisia käsipainoja voi hankkia, mutta itse suosimme säädettäviä niiden helppouden takia ja tilan säästön vuoksi.

Käsipainoilla voi tehdä paljon eriliikkeitä, kuten käsipainopunnerrus, hauiskääntö ja ojentajapunnerrus. Ainoa huono puoli käsipainoissa on niiden epäkäytännöllisyys esimerkiksi reissuun mukaan ottamisessa. Painavat käsipainot vievät paljon tilaa laukuissa eikä niitä kukaan jaksa kannella yhtä treeniä varten.

Kotitreenit käsipainoilla ovat tehokkaita ja tuloksia antavia. Käsipainoilla pystyy tekemään myös kotitreenin jaloille. Käsipainoilla saat suurennettua rasitusta treeneissä lisäämällä painoa.

5. Leuanvetotanko

Leuanvetotanko on hyvä ostos kokeneemmille treenaajille, jotka pystyvät jo tekemään leukoja. Myös aloittelevalle treenaajalle leuanvetotanko on toisaalta myös hyvä hankinta.

Vaikka ei saisi yhtään leukaa, voi niiden treenaamisen silti aloittaa leuanvetotangolla. Voit esimerkiksi harjoitella hyppäämäll ylös ja laskeutumalla hitaasti käsien varassa alassa eli toteuttamalla hitaan negatiivisen toiston. Leuanvetotankoja löytyy monesta eri hintaluokasta.

Suosittelemme kuitenkin ostamaan laadukkaan ja hyvällä kiinnityssysteemillä varustetun tangon, vaikka se maksasi vähän enemmän. Laadukas tanko takaa turvallisen treenin ja vähentää loukkaantumisriskiä. Tanko ei siis vahingossakaan lähde irti.

6. Kyykkyteline

Kyykkyteline on erittäin hyvä apuväline kotitreeneihin. Sen avulla pystyt treenaamaan yhtä tehokkaasti, kuin kuntosalillakin. 

Kyykkyteline kotiin on tosin vähän hintavampi hankinta, mutta pitkässä juoksussa se maksaa itsensä takaisin.

Tämän avulla treenit kotona menevät jo melkein itse salilla toteutettavien treenien tasolle. Jos siis perinteiset kotitreenit alkavat kyllästyttää tämä on loistava ja pitkäikäinen hankinta!

7. Kuminauhat

Kuminauhat ovat lähi vuosina nousseet suureen suosioon treenaajen keskuudessa saleilla sekä erityisesti kotona. Niiden avulla pystyt esimerkiksi kenventämään kehonpainoa liikkeissä kuten leuanvedossa, josta puhuimme aikaisemmin. 

Kuminauhoja voidaan käyttää myös luomaan vastusta liikkeissä, kuten punnerruksissa. Nämä ovat siis ainakin kokeilemisen arvoisia ja edullisia.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top