Karnosiinin hyödyt ja käyttäminen

karnosiini

Monet treenaajat ovat löytäneet lisäravinteen karnosiini. Se tunnetaankin parhaiten urheilijoiden ravintosuunnitelmissa sen monien hyötyjen vuoksi. 

Karnosiini sopii siis erityisesti urheilijoille, jotka haluvat parantaa immuunijärjestelmäänsä ja hyvinvointiansa. 

Mikä on karnosiini?

Karnosiini on välttämätön polttoaine, jota kehomme tarvitsee. Se auttaa meitä saamaan energiaa, ylläpitämään keskittymistä ja säilyttämään voimamme. 

Karnosiini tunnetaan parhaiten urheiluravitsemuksessa sen yhteydestä suositumpaan aineosaan, beta-alaniiniin. Lihasten rakentamisesta ikääntymisen estämiseen ja immuunijärjestelmän tukemiseen, karnosiinilla on merkittävä rooli yleisessä hyvinvoinnissamme. 

Karnosiini on luonnossa esiintyvä antioksidantti, jota esiintyy kehossa. Se tunnetaan myös ikääntymistä estävänä yhdisteenä, koska se auttaa estämään soluvaurioita ja pitää ihon nuorekkaana. Karnosiinilla on monia muita etuja, kuten auttaa lihasten kasvussa ja palautumisessa harjoituksen jälkeen. Voit saada karnosiinia syömällä tiettyjä ruokia tai voit ottaa lisäravinteita.

Antioksidantit ovat molekyylejä, jotka auttavat estämään soluvaurioita kehossa. Niitä löytyy monista elintarvikkeista, mukaan lukien suklaa, punaviini ja eräät hedelmät ja vihannekset. Karnosiini on tärkein lihaskudoksesta löytyvä antioksidantti, ja sitä löytyy myös aivoista, munuaisista ja muista. 

Sen uskotaan vaikuttavan kognitiivisten toimintojen ylläpitämiseen ikääntyessämme. Sen on osoitettu suojaavan hermoston rappeutumis sairauksilta, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin taudilta, koska se vähentää hermosolujen oksidatiivista stressiä ja lisää niiden kykyä korjata itseään oksidatiivisten stressitekijöiden, kuten vapaiden radikaalien, vahingoittuessa.

Karnosiini on myös hyvä aivojen terveydelle! Karnosiini on myös voimakas tulehdusta ehkäisevä aineyhdiste. Sen on osoitettu vähentävän tulehdusta estämällä NF-KB:n aktivaatiota. NF-KB on proteiini, joka säätelee geenin ilmentymistä vasteena tulehdusta edistäville ärsykkeille, kuten hormoneille ja sytokiineille (immuunisolujen erittämät pienet proteiinit).

Hyvä karnosiini

karnosiiniVahva karnosiini! Tolonen Sport Carnosin 600 mg -tableteista karnosiini vapautuu hitaasti, vasta ohutsuolessa, jossa se imeytyy. 

Valmiste sisältää karnosiinin lisäksi E-vitamiinia ja sinkkiä. E-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä ja sinkki vuorostaan edistäää normaalia proteiinisynteesiä. 1 tabletti sisältää 600 mg L-karnosiinia, 15 mg E-vitamiinia ja 15 mg sinkkiä.

Vahva karnosiini lihaskuntoon, kestävyyteen ja palautumiseen!

L-karnosiinia 600 mg

E-vitamiinia 15 mg (125 %*)

Sinkkiä 15 mg (150 %*)

Mihin karnosiinia käytetään?

Karnosiini on kahden aminohapon (alaniinin ja histidiinin) muodostama valkuaisaine eli dipeptidi, jolla on osoitettu olevan useita hyötyjä liikunnassa, jota käytetään monissa urheilulajeissa. Se on erittäin tärkeä aine, joka auttaa kehittymään ja se kannattaakin ottaa se mukaan kuntoiluun. 

Karnosiini auttaa palautumisessa vähentämällä lihaskipua, parantamalla tehoa ja lisäämällä voimaa sekä kestävyyttä. Se voi vähentää lihasten oksidatiivista stressiä harjoituksen aikana, mikä voi auttaa estämään vammoja tai arkoja rasituksen jälkeen sekä vähentää väsymystä harjoituksen aikana.

Sen on osoitettu myös lisäävän lihasmassaa, vähentävän rasvamassaa ja parantavan lihaskestävyyttä. Karnosiini on proteiinin ja hiilihydraattien lisäksi myös lisäravinne, joka edistää aineenvaihduntaa.

Elimistö tuottaa karnosiinia aminohapoista lysiinistä ja beeta-alaniinista. Vaikka karnosiini on tunnettu jo vuosikymmeniä antioksidanttina, sen kyky kasvattaa lihasmassaa löydettiin vasta 2000-luvun alussa.

Karnosiinia käytetään muistinmenetyksen, lihaskivun ja -arkuuden, munuaissairauden, astman ja diabeteksen hoitoon.

Sitä käytetään myös vähentämään nivelten turvotusta ja tulehdusta, hoitamaan tietyntyyppistä epäsäännöllistä sydämen lyöntiä (kammiovärinä) ja estämään munuaisten vajaatoimintaa diabeetikoilla.

Sitä käytetään myös tietyn tyyppisen keuhkosyövän sekä Hodgkinin taudin (lymfooman tyyppi) hoitoon. Sitä voidaan käyttää myös muihin lääkärin määräämiin sairauksiin.

Karnosiini poistaa haitallisia raskasmetalleja elimistöstä.

Olisikin siis tärkeää saada karnosiinia riittävästi päivittäin, jotta saisimme sen tarjoaman suojaavan vaikutuksen.

Karnosiinin hyödyt ovat siis moninaiset sekä terveyteen että treenaamiseen. Ja onkin näiden hyvien vaikutusten perusteella ehdotettu sellaisten sairauksien hoitoon tai ehkäisyyn kuten mm. migreeni, ALS, MS-tauti.

karnosiini

Karnosiini haittavaikutukset

Monet ihmiset ovat huolissaan karnosiinin haittavaikutuksista, mutta on tärkeää ymmärtää, että karnosiinia on käytetty kliinisissä tutkimuksissa yli 50 vuoden ajan. 

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että se on turvallista ottaa, asianmukaisina määrinä terveille aikuisille. Karnosiini on vesiliukoinen aine, joten sitä ei kerry elimistöön liian suuria määriä.

Karnosiini haittavaikutukset ovat harvinaisia ja suhteellisen lieviä. Niitä voivat olla pahoinvointi, ripuli, päänsärky ja väsymys. Nämä sivuvaikutukset ovat yleisempiä, kun käytät karnosiini lisäaineita.

Itse asiassa jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että karnosiini voi itse asiassa parantaa kehosi kykyä käsitellä stressiä parantamalla palautumisaikaa harjoituksen jälkeen ja vähentämällä oksidatiivista stressiä.

Karnosiinin hyödyt

Karnosiinin hyödyt ovat: se voi auttaa estämään lihaskipua ja väsymystä, se voi olla osallisena vaurioituneiden solujen korjaamisessa, sillä uskotaan olevan ikääntymistä estäviä vaikutuksia aivoihin, sydämeen ja maksaan.

Ei ehkä ole hyvä ottaa karnosiinia, jos käytät tiettyjä lääkkeitä

Karnosiini on aminohappo, joka voi olla hyödyllinen moniin sairauksiin. Se ei kuitenkaan välttämättä ole turvallista kaikille, varsinkin jos käytät tiettyjä lääkkeitä. Alla on joitakin lääkkeitä, jotka voivat olla vuorovaikutuksessa karnosiinin kanssa tai lisätä karnosiini tasoja.

 • Beetasalpaajat: Nämä lääkkeet hoitavat korkeaa verenpainetta ja sydänsairauksia estämällä adrenaliinin vaikutukset kehossasi.
 • Masennuslääkkeet: Nämä lääkkeet hoitavat masennusta, ahdistuneisuushäiriöitä ja muita mielenterveysongelmia vaikuttamalla aivojen välittäjäaineisiin.

On tärkeää keskustella lääkärisi kanssa ennen uuden lisäravinteen ottamista, koska ne voivat olla vuorovaikutuksessa muiden lääkkeiden kanssa.

Voit saada karnosiinia syömällä tiettyjä ruokia tai voit käyttää sitä lisäravinteena

Karnosiini on kivennäisaine, jota on aina ollut ihmisen ruokavaliossa. Se on kuitenkin huomattavasti lisääntynyt kun siitä on tullut yhä enemmän tiedostettu ainesosa, joka on erittäin tärkeä terveydelle. Siksi meidän pitäisi keskittyä karnosiinin saantiin ravinnosta ja siihen, mitkä ovat ne parhaat mahdolliset lähteet.

Karnosiinia on nykypäivän ravinnossa enemmän kuin ikinä aikaisemmin ja se on myös helpompaa saada nauttimaan sitä suoraan ruokapöydistämme. 

Tarkkaa määrää ravinnon karnosiinin imeytymisestä ei ole pystytty mitenkään tarkasti mittaamaan. Tutkimusten mukaan karnosiinia imeytyy ravinnosta n. 20 %, mutta tietyt ihmiset imeyttävät enemmän ja toiset vielä vähemmän.

Voit saada karnosiinia syömällä tiettyjä ruokia tai voit ottaa lisäravinteita. Karnosiinia löytyy korkeina pitoisuuksina naudan- ja siipikarjassa, mutta sitä löytyy myös vihanneksista. Muita karnosiinia sisältäviä elintarvikkeita ovat:

 • Kala (lohi, tonnikala)
 • pavut (mungpavut, pinto pavut)
 • äyriäiset (katkaravut)

Karnosiinin puute - oireet

Karnosiinin puute on harvinaista, mutta joskus esimerkiksi kroonisessa tulehduksessa, joka aiheuttaa lihaskatoa, kannattaa ottaa huomioon mahdollisuus sen puutteeseen. Karnosiinin puutos voi olla yksi syy vammojen syntymiselle ja ikääntymiseen liittyville sairauksille. 

Karnosiinin puute voi aiheuttaa useita oireita. Oireet voivat ilmetä kroonisina, tai ne voivat olla lyhytkestoisia ja toistuvia. Useimmat oireet on melko yksiselitteisiä, mutta jotkut voivat olla hankalia tunnistaa. Karnosiinin puute voi liittyä esimerkiksi tietynlaiseen ravitsemuksen puutteeseen tai sairauksiin.

Karnosiinin puute voi aiheuttaa seuraavia oireita:

 • Väsymys
 • Huimaus
 • Hampaiden kiristyminen
 • Lihavuus
 • Näön heikkeneminen
 • Heikkoutta lihaksissa

Karnosiini lisäravinteena

Jos haluat varmistaa, että saat tarpeeksi karnosiinia ruokavaliostasi saatavilla on lisäravinteita. Voit ottaa niitä päivittäin tai käyttää niitä stressin tai fyysisen toiminnan aikana, kun kehosi tarvitsee lisätukea.

Karnosiinia on eri muodoissa, mukaan lukien kiinteät tabletit, jauhemaiset kapselit, nesteet ja sekoitettavat jauheet.

Yleisin karnosiinin muoto on “L”, muoto, jota keho voi helpommin hyödyntää. 

Henkilökohtainen mieltymys sanelee, mikä muoto tulee valita. Kuitenkin nesteet, jauheet ja kasvis kapselit ovat elimistössä helpompia sulattaa, ja siksi se on suositeltava muoto.

Annostus riippuu suuresti yksilöstä, iästä, sukupuolesta, ravitsemus tarpeista jne. Karnosiini otetaan parhaiten ruoan kanssa, ja annos voidaan jakaa koko päivälle, riippuen millaista vaikutusta kukin haluaa. Löytyy kuitenkin joitain ohjeita karnosiinin määrään. Karnosiinia pidetään turvallisena jopa 500 mg:n annoksina, mutta yleisin annos on 250 mg.

Yhteenveto karnosiini

Karnosiini on loistava tapa pitää kehosi terveenä ja vahvana. Se voi auttaa estämään vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita, pitämään sinut nuoremman näköisenä ja vähentämään sydänsairauksien riskiä. 

Tämä dipeptidi voi olla hyödyllinen myös ihmisille, jotka haluavat laihtua parantamalla kykyään harjoitella kovemmin väsymättä niin nopeasti.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top