CLA lisäravinne – Hyödyt ja käyttö

cla-lisaravinne

Kun tutustut terveelliseen syömiseen ja lisäravinteisiin, et voi olla törmäämättä lopulta lyhenteeseen CLA lisäravinne. Kyse on välttämättömästä rasvahaposta. 

CLA käyttö on helppoa ja siitä saa monia erilaisia hyötyjä. Esimerkiksi monet laihduttajat ja kehonrakentajat vannovat CLA:n nimeen. Muista kuitenkin valita sinulle sopiva CLA-tuote, koska kaikki tuotteet eivät anna samoja etuja vaan aineen koostumuksella on valtavasti väliä sen vaikutuskohteisiin”

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin siihen, mitä CLA itseasiassa on, kuinka sitä kannattaa käyttää ja mitä hyötyjä tai haittoja aineen käytöllä voi olla.

Mikä on CLA lisäravinne?

CLA on itseasiassa englannin kielestä peräisin oleva lyhenne, jolla tarkoitetaan konjugoituja linolihappoja (Conjugated Linoleic Acid). 

Kyse on omega-6-rasvahapojen kirjoon kuuluva aine, jolla on monia hyödyllisiä vaikutuksia ihmiskehossa. Eikä se ole vain hyödyllinen vaan itseasiassa välttämätön rasvahappo, jota ilman kehomme ei pysy terveenä.

Omega-6-rasvahapot ovat hieman vähemmän tunnettuja kuin terveysilmiöksi nousseet omega-3-rasvahapot. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niihinkin kannattaisi tutustua, jos terveysasiat kiinnostavat.

Mistä ruuista CLA:a saa?

Normaalissa suomalaisessa ruokavaliossa CLA:n saanti keskittyy lähinnä nautaperäisiin tuotteisiin eli lihaan, maitotuotteisiin ja kananmunaan. Lisäksi CLA:ta saa kuitenkin myös muista lihatuotteista, kuten lampaasta ja sianlihasta. Jos etsit meidän ruokatottumuksiimme verrattuna eksoottista vaihtoehtoa, CLA-pitoista lihaa on myös kengurun liha.

Jos haluat lisätä CLA:n saantia ruuan kautta, keskity luomutuotteisiin. Joidenkin tutkimusten mukaan ruohoruokinta, jonka piiriin ruohopelloilla asustavat luomulehmät kuuluvat, tuottaa 300–500% enemmän CLA:ta.

Lisäravinne CLA käyttö

claCLA lisäravinne tarjoaa käyttäjälleen monia hyötyjä, mutta nimenomaa lisäravinteena sitä nauttivat yleensä laihduttajat ja urheilijat. 

Joidenkin tutkimusten mukaan sillä on laihtumista edistäviä ominaisuuksia. Toisaalta se voi myös parantaa kehon energiatasapainoa, minkä takia sitä käytetään apuna esimerkiksi raskaassa liikunnassa ja kehon voimavaroihin vaikuttavien pitkäaikaissairauksien tukena. Toisinaan myös syöpäpotilaat käyttävät CLA-lisäravinnetta. Tutkimusten mukaan edut ja haitat ovat minimaalisia.

Monet tuotteet neuvovat nauttimaan CLA-lisäravinteen syömisen yhteydessä. Tämä saattaa vähentää mahdollisia pahoinvoinnin oireita. Syvempiä tutkimuksia siitä, kuinka ottoaika tai tapa vaikuttaa hyötyihin ja haittoihin, ei vielä ole.

CLA:n annostelu

Noudata aina käyttämäsi lisäravinteen suosituksia tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia määräyksiä. 

Useissa tutkimuksissa 1,8-7 gramman päiväannos on ollut sopiva, eikä haittavaikutuksia ole havaittu. 

Toisaalta 3,4 gramman annoksella per päivä saadaan jo suurin osa hyödyistä eikä suurempaa määrää luultavasti tarvitse. Yleinen annoskoko on 3 grammaa lisäravinnetta, joka nautitaan ruokailun yhteydessä.

CLA:n hyödyt ja haitat

CLA:n hyötyjä: CLA:n hyödyt ovat erittäin moninaisia. Tutkimustietoa aiheista on vaihtelevasti, koska lisäravinnetta on tutkittu monelta kannalta ja paljon. Monet ravintolisät, joissa on CLA:a, sisältävät nimenomaa rasva-aineenvaihduntaan ja tulehduksiin vaikuttavia ainesosia. 

Alla lista mahdollisista hyvistä CLA:n vaikutustavoista:

  • CLA:n käyttö on yhdistetty mahdollisesti astman ja allergian oireiden vähentymiseen.
  • 50/50-suhteella (trans-10 cis-12 / trans-11 cis-9) CLA:n on tutkittu lisäävän immuunivastetta ja parantavan immuunijärjestelmän tehoa. Eli se auttaa kehoa taistelemaan sairauksia vastaan.
  • Verensokerin hallinta ja insuliiniherkkyyden nousu on myös yhdistetty CLA:n lisäämiseen. Tämän sivuvaikutuksena keho ei muuta yhtä paljoa saamistaan hiilihydraateista rasvaksi ja toisaalta verensokeri lisääntyy vähemmällä määrällä hiilihydraatteja.
  • Rasva-aineenvaihduntaan vaikuttamalla CLA vähentää säilötyn rasvan määrää ja rasvasynteesiä. Monet käyttävät sitä lihasmassan kasvatukseen, koska joissakin tutkimuksissa CLA:n on todettu rasvaprosentin pienentämisen lisäksi siirtävän rasvaa lihaksiin.
  • CLA:lla myös hillitsevä vaikutus moniin erilaisiin sairauksiin syövästä reumaan ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Yllä oleva lista on pitkä ja lähes uskomaton. Hyötyjä on monia! Ihme lääkkeestä ei tietenkään kuitenkaan ole kyse ja eri CLA-valmisteet voivat sisältää eri pitoisuuksia tiettyjä ainesosia ja näin vaikuttaa eri tavoin. 

Usein CLA käyttö keskittyy nimenomaa laihduttamiseen tai runsaan liikunnan ylläpitämiseen.

Ehkäisevät vaikutukset: Sen laihdutusta edistävien ominaisuuksien ansiosta CLA ehkäisee ylipainoa. Eli sitä ei tarvitse käyttää vain laihduttamiseen vaan myös painonhallintaan ja sopivan painon ylläpitämiseen. 

Toisaalta CLA:n on tutkittu mahdollisesti pienentävän paksu- ja peräsuolen syövän riskiä, kun sen pitoisuus ruokavaliossa on suuri. Ehkäisevä vaikutus koskee erityisesti naisia. CLA:n vaikutusta rintasyövän syntyyn vaihdevuodet ylittäneiden naisten ruokavalion osana on myös tutkittu hiukan. Alustavana tuloksena on, että CLA käyttö vähentäisi riskiä.

Haittavaikutukset: Oikeastaan kaikilla aineilla on haittavaikutuksia, jos niitä syödään liikaa. Tässä CLA ei ole poikkeus. Kun syöt sitä annosteluohjeiden mukaisesti, ei haittavaikutuksia yleensä ilmene. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat erilaiset vatsavaivat ja pahoinvointi. Käyttö voi myös aiheuttaa väsymystä.

Koska vaikutusta sikiöön tai imetysikäiseen lapseen ei ole tutkittu, ei käyttöä suositella raskausaikana ja imetettäessä. CLA saattaa myös vaikuttaa glukoosiin ja insuliiniin kehossa eli sitä ei kannata nauttia näihin kahteen liittyvien sairauksien, kuten diabeteksen, yhteydessä.

CLA:n lisän valmistus ja vaikuttavat aineet

Nyt kun tunnet CLA:n hyödyt, haitat ja käytöt olet valmis tutustumaan hieman tarkemmin siihen, mistä todella on kyse. Eli kuinka CLA-lisiä valmistetaan ja mitä vaikuttavia aineita niissä on.

CLA lisäravinne löydettiin vuonna 1978 grillilihaan kohdistuvissa tutkimuksissa, joita johti Michael Pariza. Löydös oli täyttä sattumaa, koska tutkimuskohteena olivat itseasiassa mutaatioita aiheuttavat ainesosat ruuassa.

Kuluneiden yli 40 vuoden aikana ainetta on tutkittu tarkemmin. 28 erilaista linolihapon isomeeriä eli samoista osasista koostuvaa molekyyliryhmää, joiden osat ovat eri järjestyksessä, muodostavat CLA:n. Näistä kannattaa muistaa kaksi CLA:n versiota trans-10 cis-12 ja trans-11 cis-9. Alla niiden vaikutuskohdat terveydellemme:

  • Trans-10 & Cis-12: Rasva-aineenvaihdunta
  • Tran-11 & Cis-9: Tulehdukset, kehon kasvu

Kun hankit CLA-ravinnelisää, kiinnitä huomiota trans-10 cis-12 CLA:n ja trans-11 cis-9 CLA:n pitoisuuksiin. Parhaan vaikutuksen yleensä saa, kun tuote sisältää niistä kumpaakin. Monet lisäravinteet on rikastettu nimenomaa näillä kahdella muodolla eikä muilla isomeereillä.

Esimerkiksi 50/50-suhteella tehty valmiste auttaa sinua saamaan saman ravinnelisän kautta kummankin CLA:n muodon hyötyjä olit sitten laihduttaja, urheilija tai sairauteen apua hakeva käyttäjä.

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top