D-vitamiini ja ferritiini mittaus Puhti labilta – Puhti.fi Kokemuksia

puhti-kokemuksia

Mitä on D-vitamiini?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, jonka riittävästä saannista tulisi huolehtia erityisesti talvella. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. D-vitamiinia saadaan auringonvalosta, ravinnosta ja vitamiinivalmisteista.

D-vitamiinilla on elimistössä useita tärkeitä tehtäviä. Se säätelee satojen geenien toimintaa ja kohottaa vastustuskykyä. D-vitamiini auttaa mahdollisesti myös tulehdusten hoidossa. D-vitamiini vaikuttaa myös kalsiumin imeytymiseen ja vahvistaa siten luustoa. 

Suomessa pimeinä talvi aikoina D-vitamiinin saanti voi vähentyä, koska ihmisen iho valmista D-vitamiinia auringon valon paistaessa siihen. Talvi aikoina suosittelisin käyttämään, jotain D-vitamiini valmistetta tämän takia. Hyviä D-vitamiini valmisteita löydät täältä fitnessfirst.fi sivuilta!

D-vitamiinia saa myös ravinnosta. Hyviä vitamiinin lähteitä on esimerkiksi kala, maitotuotteet, ravintorasvat, kuten margariini, maksa, mäti ja kananmunan keltuaisesta. Lisäksi kalanmaksaöljyt sisältävät runsaasti D-vitamiinia.

puhti-kokemuksia

Puhti tarjoaa laadukkaita ja luotettavia testejä eri terveysmittareista. Testien tulokset ovat helposti luettavia ja nopeasti toimitettu.

Mitä sitten on ferritiini?

Ferritiini kertoo elimistön rautavarastoista. Alhainen ferritiinipitoisuus on merkki raudanpuutteesta, joka aiheuttaa muun muassa väsymystä, uupumusta ja vireystilan laskua. 

Raudanpuute on yleistä etenkin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, jotka menettävät verta kuukautisten aikana.

Ferritiini toimii elimistön rautavarastona. Jos varastorauta eli ferritiini laskee alle viitearvojen, kyseessä on raudanpuute. 

Raudan tärkeimpiä tehtäviä on sitoa happea punasoluissa esiintyvässä hemoglobiinissa, punasolut puolestaan kuljettavat happea kudoksiin. Rauta on tärkeä hivenaine myös punasolujen muodostumisessa.

Matala ferritiini arvo

Matala ferritiini on aina merkki raudanpuutteesta, minkä takia se on tärkeä rautapuuteanemian diagnosoinnissa. Voit lukea lisää raudasta tästä sivuiltamme!

Raudanpuute vaivaa etenkin naisia. Se on myös yleistä seuraavilla ryhmillä: raskaana olevat naiset, kasvuikäiset lapset, ikääntyneet ihmiset, urheilijat ja henkilöillä, jotka luovuttavat yleensä verta.

Ferritiini urheilijalla

Urheilijoiden keskuudessa rautalisän nauttiminen suorituskykyä parantavassa mielessä on nouseva trendi. Urheilijoilla voi olla raudanpuutetta aivan kuin muillakin tavanomaisten syiden, kuten esimerkiksi runsaiden kuukautisten, perussairauksien tai suolistovuotojen vuoksi. Nämä syyt voivat esiintyä aivan tavallisellakin ihmisellä. 

Urheilijoilla on kuitenkin suurempi riski raudanpuutteelle, koska heillä raudan tarve on kasvanut merkittävästi. Raudan tarve kasvaa kehon kovan rasituksen vuoksi. Lisäksi urheilijoilla ja paljon liikuntaa harrastavilla raudan menetys kasvaa huomattavasti. Tämän takia he tarvitsevat enemmän rautaa ravinnostaan, kuin muut. 

Urheilijoilla raudan imeytyminen ja hyötykäyttö elimistössä voi olla hidastunutta lisääntyneen hepsidiinierityksen vuoksi. Huippu-urheilussa pienilläkin suorituskyvyn parannuksilla voi olla merkittävästi vaikutusta tavoitteiden saavuttamisessa, joten rautatasapainoa ei vain voi sivuuttaa pohdittaessa kokonaissuorituskykyä. Eli jos olet kovan luokan urheilija rauta-arvojen testaaminen, olisi suositeltavaa.

Tutkimusten mukaan, kun kudoksilla on riittävästi rautaa käytössä lihakset eivät hapota niin nopeasti ja henkilö jaksaa paljon intensiivisempää treeniä paremmin. Lisäksi rauta lisää palautumisen nopeutta. 

Puhdin sivuilla on urheilijalle suunnattu testi, jossa selvitetään urheilijalle tyypillisimmät arvot esimerkiksi, rauta-arvoissa. Suosittelisin ainakin katsomaan sen Puhdin sivuilta.

Puhdin D-vitamiini ja ferritiini testi

Puhti.fi tarjoaa luotettavan ja tarkan D-vitamiini ja ferritiini testin. Testiin pääsee ilman lähetettä. Raportista näkee kaikki tulokset selkeinä palkkeina. Lisäksi näet suoraan raportista ovatko omat arvosi viitearvojen sisällä. Parasta testissä on myös sen opettavaisuus. Opit, mitä arvot tarkoittavat ja miten niihin voi vaikuttaa esimerkiksi elintavoilla. Tarvittaessa saa myös yhteyden lääkäriin tai voi ottaa tulokset mukaan omalle lääkärillesi.

Puhdin D-vitamiini ja ferritiini testi sisältää seuraavat testit

Vitamiinit

Monet vitamiinit ovat tärkeitä jaksamiselle ja monille elimistön toiminnoille. Vitamiinit ovat todella tärkeitä ihmisille. Ne jaetaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin vitamiineihin.

Rasvaliukoiset vitamiinit yleensä varastoituvat elimistöön, minkä takia niitä saadaan usein tarpeeksi ravinnosta. 

Vesiliukoiset vitamiinit eivät taas varastoidu elimistöön, minkä takia niitä pitää saada päivittäin tietty määrä.

Vitamiinien vähäinen saaminen voi aiheuttaa puutostiloja, joista voi seurata erilaisia oireita, kuten väsymystä. Katso parhaimmat vitamiinilisät tästä! Vitamiinien pitoisuutta arvioidaan seuraavilla laboratoriotesteillä: D-vitamiini testi.

Rauta-arvot

Elimistön rauta-arvot vaikuttavat jaksamiseen sekä arjessa että urheillessa, sekä esimerkiksi mielialaan. Raudanpuutokseen voi liittyä myös monia muita oireita, kuten väsymys, sydämentykytys, huimaus, heikotus ja korvien soiminen. 

Rauta-arvoja kannattaisi ainakin kerran käydä mittaamassa, vaikka ei olisi juurikaan mitään oireita. Rauta-arvoja mitataan ja analysoidaan seuraavilla testeillä: ferritiini, hemoglobiini, punasolujen hemoglobiini määrä (MCH), punasolujen keskikoko (MCV) ja punasolujen kokojakauma (RDW).

Ferritiini on ensisijainen tutkimus, josta mahdollinen raudanpuute selviää. Lisäksi rautapitoisuutta ja anemiaa voidaan selvittää hemoglobiinin mittauksella; matala hemoglobiini viittaa anemiaan.

Rauta on elimistön parhaiten kierrätettyjä aineita. Raudan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu hapen kuljettaminen elimiin. Suurin osa raudasta kuluu punasolujen muodostamiseen ja hapen kuljettamiseen keuhkoista kudoksiin. Tämän takia, esimerkiksi kovalle urheilijalle rauta on tärkeää. Vähän rautaa saava siis hengästyy helpommin, koska hapen kuljetus elimistössä on haastavaa. Kovalla treenaajalle kovat urheilu suoritukset voivat olla vaarallisia hapen puutteen takia.

Elimistön raudasta 80 prosenttia on toiminnallista (hemoglobiinissa 70 prosenttia, myoglobiinissa 10 % ja entsyymeissä alle 1 prosentti). Varastoraudan osuus on 20 prosenttia (ferritiiniä ja hemosideriiniä).

Puhti.fi kokemuksia

Olin huolissani omasta raudanpuutteestani, jonka takia valitsin Puhdin tarjoaman testin sen luotettavuuden takia. 

Omaa raudanpuutettani epäilin oireideni takia, joita oli jatkuva väsymys, päänsärky, hengästyminen ja hiustenlähtö.

Puhdin toiminta oli sujuvaa ja sain tulokseni nopeasti. Testistä huomasin ferritiini-arvoni olevan viitearvon alapuolella, mikä oli toisaalta helpotus, koska sain selityksen oireilleni.

Puhdilta sain selkeät ohjeet arvojeni nostamiseksi ja ohjausta hyville lääkäreille. Puhdin testin ansiosta olen tuntenut itseni jälleen energiseksi, pirteäksi ja terveeksi. Hengästyminenkin on kadonnut arjestani

Muita luotettavia kokemuksia Puhdin testeistä

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top
treenikunkku-uutiskirje