C-vitamiinin merkitys terveydessä!

kasvissyöjä-ja-vegaanin-terveystarkastus-puhdilta

Todelliset faktat C-vitamiinin eduista voivat yllättää sinut. Ensinnäkin mikä on C-vitamiini? C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini. Toisin kuin rasvaliukoiset vitamiinit, kuten A ja E, kehosi ei voi varastoida C-vitamiinia. Koska kehosi ei varastoi C-vitamiinia, meidän on hankittava se ruokavaliosta tai ravintolisistä. Yleensä varsinkin Suomessa suositellaan käyttämään ravintolisiä. Katso parhaimmat vitamiinit artikkelimme tästä!

Mutta eikö kehomme voi vain tuottaa C-vitamiinia?

Hyvä kysymys! Suurimmalla osalla eläimistä on kyky valmistaa oma C-vitamiininsa ja saada se tekemään paljon sitä. On arvioitu, että jos meillä olisi kyky valmistaa oma C-vitamiini, teemme 3000–10000 mg päivittäin … ja 3–4 kertaa tämä määrä, jos keho stressaantuu, esimerkiksi infektion seurauksena.

Valitettavasti ihmiset yhdessä marsujen, lepakoiden ja gorillojen kanssa ovat ainoat nisäkkäät, jotka tarvitsevat nauttimaan päivittäisen C-vitamiiniannoksemme. Ainoa vitamiini, jota ihmisillä on kyky valmistaa, on D-vitamiini ja tarvitsemme auringonpaistetta auttamaan meitä, että sitä muodostuu. Varsinkin pimeinä vuodenaikoina Suomessa ei D-vitamiinia muodostu ihollamme juuri ollenkaan. Tällöin olisikin suositeltavaa käyttää D-vitamiinilisää.

Viime vuosina on syntynyt joitain erittäin mielenkiintoisia faktoja C-vitamiinista. Ensinnäkin C-vitamiinia yhdessä koentsyymin Q10 (CoQ10) kanssa on kutsuttu tärkeimmistä ”välttämättömistä ravintoaineista”. Toisin sanoen, ilman näiden kahden riittävää tarvetta, kuolet. Ehkä ei tänään tai huomenna, mutta varmasti vuotta aikaisemmin kuin ihmiset, joiden molemmissa kehossa on optimaalinen taso näistä kahdesta.

Muistatko tarinoita vanhojen merimiehistä ja taudista, jonka he saivat pitkillä matkoilla, joita kutsutaan skorbuudeksi? Tätä tautia kutsutaan Suomessa keripukiksi. Scurvy ei ollut muuta kuin, ettei heidän kehossaan ollut tarpeeksi C-vitamiinia. Ilman riittävää C-vitamiinin saantia verisuonissa ei ollut tarpeeksi kollageenia korjaamaan itsensä. Jotkut näistä merimiehistä kirjaimellisesti kuolivat verisuonten seinämien halkeamien kautta.

Onneksi skotlantilainen lääkäri sai vuonna 1747 vihjeen C-vitamiinista ja toisiinsa liitetyistä sitrushedelmistä, joilla oli vähentynyt Scurvyn esiintyvyys. Tuon vuosisadan loppupuolella britit alkoivat lähettää kalkkimehua merimiehensä kanssa pitkille matkoille. Nyt tiedät, miksi brittiläisiä merimiehiä kutsutaan ”limeiksi”.

c-vitamiinin-merkitys-terveydessa

Tietoja C-vitamiinista ja sen antioksidanttiominaisuuksista

Kehosi solut kokevat paljon stressiä … hapettavaa stressiä. Hapettava stressi tapahtuu, kun vapaasti radikaaleiksi kutsuttuja erittäin epävakaita molekyylejä vaeltaa vapaasti koko kehossasi.

Vapaat radikaalit ovat paitsi solujen normaalien aineenvaihduntaprosessien myös ympäristön sivutuote, esimerkiksi ilmansaasteet, auringonvalo, teollisuuskemikaali, otsoni, typpioksidi (auton pakokaasusta), tupakansavu, alkoholinkäyttö ja niin edelleen.

Vapaat radikaalit vahingoittavat solukalvoja ja DNA:ta ja voivat johtaa soluihisi muutoksiin, jotka aiheuttavat henkeä uhkaavia kroonisia sairauksia tiellä. Kun nämä vapaat radikaalit vahingoittavat solujasi, sanomme soluidesi kokevan oksidatiivista stressiä … ja yksi tosiasia C-vitamiinista on, että se on antioksidantti ja voi neutraloida merkittävästi vapaat radikaalit ja soluille aiheutuvat vahingot, jotka aiheuttavat oksidatiivista stressiä.

C-vitamiini ja sydänsairaudet

Yksi tosiseikoista C-vitamiinista, jonka koemme olevan merkittävin, on C-vitamiinin rooli kollageenin tuotannossa.

Kollageeni on proteiini. Sidekudos pitää kehomme yhdessä ja estää meitä hajoamasta. Kollageenia löytyy ihostasi, luustasi, nivelsiteistä, jänteistä, maksasta, rustosta, luuytimestä ja verisuonista.

Kollageeni on välttämätöntä kehomme korjaamiseksi. Kehomme eivät parane ilman kollageenia. Ja ilman C-vitamiinia emme tee kollageenia.

Mitä kollageenituotannolla on tekemistä sydänsairauksien kanssa?

Muistatko tosiasiat yllä olevasta C-vitamiinista ja merimiehistä skorbuutilla? He eivät saaneet mitään C-vitamiinia. Joten kun heidän verisuonensa halkeilivat, kollageenia ei tuotettu halkeamien korjaamiseksi.

Miksi verisuonesi halkeavat ensiksi? Harkitse tätä. Sydämesi lyö noin 4000 kertaa tunnissa. Se on 96 000 kertaa päivässä ja 35 040 000 kertaa vuodessa (kyllä se on miljoonaa)! Sydämesi verisuonia puristetaan ja vapautetaan niin monta kertaa, joka on raskasta niille.

Kuvittele, että jouduit ajamaan puutarhaletkun yli, joka makaa ajotieltäsi niin monta kertaa. Luuletko, että se saattaa pian luoda halkeamia?

Vaikka kehollesi on vaikea korjata näitä halkeamia täydellisen C-vitamiinin (ja siten skorbutin) puuttuessa, useimmat kehittyneiden maiden ihmiset saavat juuri niin paljon C-vitamiinia pitääkseen skorbuutin loitolla, mutta ei paljon muuta.

Ongelma on, että koska heidän kehossaan oleva optimaalinen C-vitamiinimäärä korjautuu kollageenilla, se ei riitä. Maksa määrittää sitten, että korjauksia ei tehdä tarpeeksi nopeasti, ja alkaa valmistaa erityistä LDL-muotoa, nimeltään lipoproteiini-A.

Lipoproteiini-a on erittäin tahmea ja toimii kitinä täyttämään halkeamat, jotka kollageenin puute jätti jälkeensä. Hienoa? Vuoto pysähtyi.

Proteiini-A tarttuu ja liimaa kaikki muut kelluvat LDL (huono kolesteroli). Tämä toiminta johtaa plakin muodostumiseen verisuonten seinämiin ja voi lopulta sulkea nämä verisuonet, ja me kaikki tiedämme, mitä se tarkoittaa!

Tietoja C-vitamiinista ja kolesterolista

Voiko C-vitamiini alentaa kolesterolia? Kokeellisesti on osoitettu suhde korkean C-vitamiinipitoisuuden ja matalan kolesterolitason välillä. Kansalliseen lääketieteelliseen kirjastoon ilmestyvä artikkeli osoittaa, että C-vitamiini tarjoaa saman mekanismin kolesterolin tuotannon estämiseksi kuin kolesterolia alentavat statiinilääkkeet.

American Heart Association ilmoitti myös, että C-vitamiini alensi LDL-kolesterolia lapsilla, jotka olivat alttiita korkealle kolesterolille.

Tosiseikat C-vitamiinista osoittavat myös, että C-vitamiini alentaa kolesterolia ilman näiden statiinilääkkeiden vaarallisia sivuvaikutuksia. Statiinilääkkeiden on osoitettu estävän toisen välttämättömän ravintoaineen, nimeltään koentsyymi Q10 (CoQ10), tuotantoa. Vähentynyt CoQ10-taso johtaa merkittävään lihasten myopatiaan (hukkaan menemiseen). Ja koska sydän on lihas, statiinilääkkeet on liitetty kongestiiviseen sydämen vajaatoimintaan (CHF).

Lisää faktaa C-vitamiinista ja hyödyt

C-vitamiinin on osoitettu alentavan verenpainetta, vähentävän Alzheimerin taudin riskiä, kun sitä otetaan E-vitamiinin kanssa, ja vähentää mahdollisuuksiasi saada aivohalvaus.

Miksi niin? Muista tosiasiat yllä olevasta C-vitamiinista antioksidanttina? No, useimmat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että C-vitamiinin voimakkaat antioksidanttiset ominaisuudet ovat vastuussa. Neutraloimalla kehossa juoksevien vapaiden radikaalien soluja vahingoittavat vaikutukset C-vitamiini pitää solut terveinä ja vaurioittamattomina. Ja jos solusi ovat terveitä, olet terveellisiä!

C-vitamiinin tiedetään myös suojaavan immuunijärjestelmää. C-vitamiini auttaa valkosolujen valmistuksessa. Valkosolut tuhoavat viruksia ja bakteereja.

Muista myös tosiasiat C-vitamiinista kollageenin valmistuksessa? Hyvin kollageeni on sidekudos, joka pitää ihomme yhdessä, ja ihomme pitää taudinaiheuttajat ensisijaisesti poissa.

Joo, mutta juon lasilleni appelsiinimehua joka päivä … No melkein

Mitkä ovat tosiasiat C-vitamiinista koskien määrää, jonka sinun pitäisi ottaa? No keneen haluat uskoa? Yhdysvaltain virallinen C-vitamiinin RDA on 60–90 mg. Jotkut väittävät, että tämä taso ei tee muuta kuin torju skorbuutia. He väittävät myös, että nämä tasot eivät tee mitään estääkseen kroonisia, pitkäaikaisia, heikentäviä sairauksia.

American Journal for Clinical Nutrition -lehden artikkeli kertoo tutkimuksesta, joka on tehty antioksidanttivitamiineista ja sepelvaltimotaudin riskistä. Tutkimuksessa tarkasteltiin 9 muuta tutkimusta, joihin osallistui Harvardin kansanterveyskoulu ja Tel Avivin yliopisto, Tel Aviv, Israel.

Johtopäätökset: ”Tulokset viittaavat suurten CHD (sepelvaltimotauti) -tapahtumien esiintyvyyden vähenemiseen suurilla C-vitamiiniannoksilla.”

Kuinka suuri päivittäinen C-vitamiinin saanti oli 293 172 potilaalla tämän kymmenvuotisen tutkimuksen aikana? Yli 700 mg!

c-vitamiinin-merkitys-terveydessa
Appelsiini mehu sisältää runsaasti C-vitamiinia

Onko C-vitamiini turvallinen?

Artikkelissa, jonka otsikko on ”E- ja C-vitamiinit ovat turvallisia monien otosten joukossa”, joka julkaistiin AMERICAN JOLURNAL CLINICAL NUTRITION -lehdessä, suuressa tutkimuksessa päädyttiin siihen, että C-vitamiinilisät, jopa 2000 mg päivässä, olivat turvallisia useimmille aikuisille. Rajan ylittäminen voi aiheuttaa vain ruoansulatuskanavan häiriöitä tai lievää ripulia.

C-vitamiini suositus

C-vitamiinin saantisuositus on 75 milligrammaa vuorokaudessa. C-vitamiinia saa kasvikunnan tuotteista. Päivittäin tarvittavan C-vitamiinimäärän saa esimerkiksi puolestatoista appelsiinista, puolikkaasta paprikasta tai desilitrasta mustaherukoita. Perunakin sisältää C-vitamiinia: päivittäisestä saannista kolmasosa on hoidettu kolmella, kuorineen keitetyllä perunalla. Näiden tuoksi on kuitenkin suositeltavaa ottaa mukaan C-vitamiinilisä.

C-vitamiini puutos

C-vitamiini on siis tärkeä vitamiini kehossamme. Se edistää normaaleja psykologisia toimintoja ja normaalia energianaineenvaihduntaa. Lisäksi se edistää normaalia kollageenin muodostumista verisuonten, luuston, rustojen, ikenien sekä ihon normaalia toimintaa varten. On myös todettu, että C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Kuten aikaisemmin on mainittu C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista.

C-vitamiinin puute voi aiheuttaa sarjan negatiivisia reaktioita kehossasi. Nämä vaikuttavat suoraan sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteesi. Puutoksesta johtuvia oireita on:

– Ohentuvat hiukset ja hiustenlähtö

– toistuvat tulehdukset

– mielialan muutokset

– uupumus, joka voi johtua C-vitamiinin puutoksesta

– haavat paranevat hitaammin

– kehon kipu

– ihon kuivuus

– sydänsairaudet

On siis sanomattakin selvää, että C-vitamiinin saannin varmistaminen omassa elämässä on kannattavaa ja tärkeää. Moni ihminen ja varsinkin suomalainen yllättyy, kun saa tietää oman C-vitamiinin saannin vähyydestä. On myös muitakin tärkeitä vitamiineita, joita pitää saada päivittäin. Tallaisia vitamiineja on esimerkiksi D-vitamiini, joka muodostuu auringon valon vaikutuksesta ihollamme. D-vitamiini on todella tärkeä elimistöllemme ja sen saannista täytyy huolehtia, etenkin Suomessa. Olemme koonneet parhaimmat vitamiinit artikkelissamme. Katso parhaimmat vitamiinit tästä!

Kirjoittaja

Olen motivoitunut treenaaja ja intohimoisesti kiinnostunut treenaamisesta sekä terveydestä. Kirjoitan tätä blogia, jossa jaan treenivinkkejä ja kokemuksiani muille samanhenkisille ihmisille. Uskon, että liikunta on avain hyvään elämäntapaan.

Scroll to Top